petak, 22. maj 1998.

PATRIJARH PAVLE PRIMIO DJUKANOVICA I MAROVICA

Predsednik SRJ uzurpirao pravo da sam predstavlja narod

Milosevic se nije odazvao pozivu patrijarha Pavla

Beograd. - Sveti arhijerejski sinod odlucio je na svon saboru da Crkva inicira sastanak Slobodana Milosevica, predsednika SRJ, predsednika Srbije i Crne Gore i predsednika republickih parlamenata sa Njegovom svetoscu gospodinom Pavlom. Gospoda iz Crne Gore su se odazvala pozivu, dok se savezni predsednik i srpska strana nisu odazvali pozivu, sto je neshvatljivo i za svaku osudu, izjavio je juce na konferenciji za novinare gospodin Anfilohije, mitropolit crnogorsko primorski.

Delegacija SPC na celu sa gosp. Pavlom primila je juce crnogorske drzavnike i zadrzala se s njima u duzem razgovoru. Ono sto je posebno obradovalo Crkvu je stav Djukanovica i Marovica da se mora uciniti sve da se sacuva jedinstvena zajednica dve jugoslovenske republike, rekao je gosp. Anfilohije. Nadamo se da ce gospodin Milosevic obrazloziti zbog cega nije prihvatio poziv Crkve da dodje na razgovore, jer je situacija na Kosovu i Metohiji izizetno slozena. SPC podrzava dijalog koji su zapoceli Milosevic i Rugova, ali je zabrinjava cinjenica sto je predsednik SRJ uzeo sebi za pravo da predstavlja sam samcat ceo jedan narod, kazao je mitropolit crnogorsko primorski.

Prema njegovim recima brine i to sto je na referendumu koji je odrzan u Srbiji receno NE stranim pregovaracima, a onda je dosao gosp. Holbruk, koji je negacija plebiscita. Da ne bude zabune mi smo za dijalog, ali se to mora glasno reci, rekao je Anfiholije.

Dok je Rugova oformio petnaestoclani tim za pregovore, a u Beograd dosao sa jos pet clanova, dotle Milosevic monopolisticki pregovara sam.Srpski narod i crkva ce ostati na Kosmetu, a svestenstvo sve do fizickog istrebljenja, rekao je vladika vlasko prizrenski Artenije.

Prema njegovim recima na Kosovu se stanje ne smiruje, nego je situcija sve gora i teza, a ponestaje hrane. U Prizrenu na primer vec danima nema mleka.Kosovo se moze sacuvati mirom , a ne ratom ,ocenio je vladika vlasko prizrenski.

N. Preradovic

Izdaja srpskih studenata

Govoreci o stanju na pristiskom univerzitetu, mitropolt crnogorsko prizrenski je istakao da ne shvata monopol jednog coveka nad celim narodom, kao i njegovov samoubilacki nagon, koji ne sme kostati sudbine celu naciju. Ne shvatam zasto je bilo potrebno posredovanje jednog fratra iz Rima i predaja kljuceva.Vladika vlasko prizrenski Artenije rekao je da su vlast i rektor Papovic izdali srpske studente i na kraju ih ostavli na cedilu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /