petak, 22. maj 1998.

PROTEST NA PLATOU ISPRED FILOZOFSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

“Buntovnici s razlogom" protiv kretenizacije Srbije

Nas Univerzitet postoji 160 godina, zato moramo ocuvati najvecu tekovinu koju imamo rekla je profesor Elektrotehnickog fakulteta Slobodanka Turajlic. Studenti najavili svakodnevna okupljanja do 26 maja

Neka nova okupacija?
Studenti na platou ispred
Filozofskog fakulteta
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Nelegalni skupe, prolece je a mi na Platou, izgleda da je Plato nasa ucionica. Kazu da treba da uvedu red na univerzitet u drzavi koja svoje greske potvrdjuje na referendumu, gde profesori primaju platu svakog drugog meseca, rade pod uslovima iz 19. veka , imaju mogucnost da se izoluju od celog sveta, i jos se bune - inspirisano je govorila knjizevnica Vida Ognjenovic juce na Platou ispred Filozofskog fakulteta pred vise od hiljadu okupljenih studenata, profesora i gradjana. Ona je predlozila jos nekoliko dopuna novom zakonu “da se univerzitet proglasi ustanovom za pranje politicke gluposti, da se rektor bira dozivotno, a studentima zabrani pristup ".

Svetislav Basara, knjizevnik, je opomenuo “nauk sa proslog protesta je da nema prestanka, “trazite odmah smenu onog mumificiranog ministra, komunisticka hunta je krenula u ofanzivu da Srbiju pretvori u kolhoz, i prvo su udarili na univerzitet kao potencijalno zariste otpora. Dogodice nam se dugorocna kretenizacija Srbije, ako oni sa ovih katedri budu predavali komunisticke gluposti."

- Bilo je dovoljno da se samo jednom okupimo na Platou, pa da se oseti dah u ovom smradu i trulezi - rekao je Slavenko Grgurevic, predstavnik nevladinih organizacija i dodao “ovo je osveta za poslogodisnji protest jer je malo falilo da oborimo Slobodana Milosevica i njegov rezim koji cine stotinjak najgorih kriminalaca", a prisutni su skandirali “Slobo - Sadame" i “bando crvena".

Akademija nauka trazi povlacenje Predloga zakona o univerzitetu

Beograd, Beta. - Predsednistvo SANU juce je odlucilo da uputi pismo Vladi Srbije i zatrazi povlacenje Predloga zakona o univerzitetu. Jedan akademik, svojevremeno blizak vrhu vlasti, izrazio je izvesnu nadu da ce Predlog zakona o univerzitetu biti povucen, ali je dodao: "Ako su cvrsto odlucili da ga donesu, onda se tu nista ne moze".

Recima “Dobar dan, buntovnici s razlogom" studentima se obratio i profesor Sreten Vujovic,porucivsi “crveno-crna koalicija proizvodi neverovatno zlo, zato treba da obnovimo energiju iz prosle godine i da Beograd ponovo postane pokretni praznik". Pred studentima su govorili i Filip David, knjizevnik i Milan Kurepa, akademik.

- Do sada je 16 fakulteta usvojilo delaraciju donetu na jucerasnjoj skupstini, a ostali ce se izjasniti do utorka- rekao je Ivan Marovic, studenta Masinskog fakulteta i najavio protestna okupljanja svakg dana do 26. maja, a u slucaju usvajanja zakona i generalni strajk.

Profesor Turajlic je istakla da nas ceka neka nova okupacija, posto je zakon o univerzitetu bio manje rigorozan za vreme ozloglasene sestojanuarske diktature i nemacke okupacije i dodala “ nas univerzitet postoji160 godina, promenio je osam drzava i ko zna koliko vlada , i uvek je bio sve jaci i bolji, jer to je narodni univerzitet, a ne drzavni, zato ocuvajmo najvecu tekovinu koju imamo." Pri pomenu ministra prosvete, vlade ili RTS-a govor su prekidali zvizduci i negodovanje. Ponovno okupljanje studenta zakazano je za sutra u 11 i 30 na platou, a setnja je izostala zbog pisustva dvadesetak policajaca u Vasinoj ulici.

Nije nam potrebna podrska politicara

Ivan Marovic, student Masinskog fakulteta procitao je pismo koje su studenti uputili generalnom direktoru RTS-a, Milanovicu, u kome se predlaze organizovanje javne rasprave na RTS-u u ponedeljak 25. maja, uz ucesce predstavnika vlade i univerziteta.

- Zeleo bih da uputim poruku svima onima koji su sve nas zamajavali 88 dana prosle godine , da nama njihova podrska nije potrebna. Politicari u ovoj zemlji sluze da strpaju sto vise para u svoj dzep za sto krace vreme - rekao je Boris Karajcic, student Filoloskog fakulteta.

J. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /