petak, 22. maj 1998.

DVADESETI DAN OKUPLJANJA NEZADOVOLJNIH KRAGUJEVACKIH ORUZARA

Prekinut strajk gladju - protesti se nastavljaju

Zaposlenima isplacena martovska zarada, aprilska ce biti isplacena do 12. juna

Kragujevac. - Nakon devet dana gladovanja 60 radnika ZNP prekinulo je juce oko podne strajk gladju. Odluci Odbora Sindikata prekidu stajka gladju u “Namenskoj" prethodile su isplate kompletnih martovskih zarada i toplog obroka za taj mesec i april. Uz to, sindikat i poslovodstvo ZNP potpisali su sporazum sa poslovodstvom kojim je izmedju ostalog predvidjeno da se aprilske akontacije radnicima isplate do 29. maja, a konacne zarade za isti mesec najkasnije do 12. juna... Ovde se, inace, saznaje da su pare za isplatu aprilskog toplog obroka - sto je bio poslednji uslov za prekid strajka gladju u “Namenskoj", oruzarima “namaknute" uz pomoc Skupstine grada Kragujevca.

Prekid strajka gladju ne znaci, medjutim, i odustajanje od daljih protesta kragujevackih “oruzara": “Strajkaci gladju danas odlaze kucama, a mi se vidimo sutra u 10 casova ispred zgrade sindikata u krugu fabrike, i sat kasnije ovde pred Gradskom skupstinom", rekao je na pocetku jucerasnjeg 20 po redu oruzarskog protesta predsednik sindikata ZNP Zoran Nedeljkovic Meda napominjuci da moraju da se rese i ostali zahtevi radnika vezani za status “Namenske", drzavni dug ovoj fabrici (od 68 miliona dolara, prim Z- R), problem oko 60 odsto zaposlenih na placenim odsustvima.. “Imacemo narednih dana kontakte sa ljudima iz drugih gradova sa ciljem da pokusamo da promenimo polozaj radnika", porucio je na kraju Nedeljkovic. Okupljenima na Trgu Slobode kod kragujevacke Gradske skupstine kojih je juce bilo vise no ikada do sada obratio se i predsednik sindikata vozaca Gradskog saobracajnog Beograd Dragoljub Stosic:

- Nema vise nikakvog smisla da ljudima koji vas vode na ovaj nacin ispostavljamo spiskove zelja i molimo ih da nas vise ne pljackaju i ponizavaju. To vise necemo raditi. On je pozvao sve radnike da pobede ram u koji su stavljeni izmedju “polutki i strajka" i da se sami izbore za svoje pravo na rad. Pobunjenim kragujevackim oruzarima juce je pred Gradskom skupstinom govorio i narodni poslanik koalicije “Vojvodina" Nenad Canak. On je istakao da bescasce i pljacka u zemlji traju godinama. “Oni koji pljackaju vas, pljackaju i seljake u Vojvodini. Ovde je na dnevnom redu glad i borba za dostojanstven zivot", konstatovao je on.

I jucerasnji protest “oruzara" zatvorio je sekretar sindikata ZNP Dragutin Stanojlovic Baja koji je okupljene radnice ponovo upozorio da se ovoga puta u protestu mora ici do kraja. “Mora da se resi status fabrike, mora da bude novih ugovora sa vojskom (VJ) i da se prestane sa ponizavanjem radnika", naglasio je Stanojlovic.

Novi protest “oruzara" zakazan je za danas u 11 sati pred kragujevackom Gradskom skupstinom.

Z. Radovanovic

Ovo je samo epizoda

Potpredsednik Grupe Zastava i predsednik Upranog odbora ZNP Nebojsa Divljan juce je za “Nasu Borbu" izjavio da je dobro sto je u slucaju oruzarskih protesta postignut kompromis:

- Uveren sam da su sve strane mogle da utrose mnogo manje energije da bi cilj bio postignut. Naravno, ovo je samo jedna epizoda, jer problemi “Namenske" tek moraju da se resavaju. Savezna vlada pri tom treba konacno da se izjasni za koji deo kapaciteta ZNP je ona odgovorna, poslovodstvo “Namenske" mora jos vise da uradi na novim poslovima, dok sindikat mora da bude odgovoran partner i prestane da odbija dogovore, kaze Divljan.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /