petak, 22. maj 1998.

RATKO DJUKANOVIC, REKTOR CRNOGORSKOG UNIVERZITETA

Savezni parlament povredio Ustav SRJ

Podgorica, Beta. - Kolegijum Univerziteta Crne Gore ocenio je juce da je savezni parlament povredio Ustav SR Jugoslavije u delu koji se odnosi na ravnopravan status federalne clanice Crne Gore. "Time je jugoslovenski parlament potkopao temelj savezne drzave i Ustavom zagarantovani drzavni integritet Crne Gore", rekao je rektor crnogorskog Univerziteta Ratko Djukanovic na konferenciji za novinare u Podgorici.

On je preneo stav Kolegijuma Univerziteta Crne Gore da se svim demokratskim sredstvima mora stati na put krsenju Ustava i zakona SRJ, "bilo od cije strane ono dolazilo i bilo cime da je motivisano". Rukovodstvo Univerziteta Crne Gore pozvalo je demokratske snage da se zauzmu za ocuvanje SRJ i ravnopravan status njenih clanica. "Moramo se odlucno suprotstaviti politici zatvaranja, izolacije i inacenja sa svijetom i neprekidnog insceniranja napetosti, haosa i primicanja ivici rata", rekao je Djukanovic. On je istakao da Univerzitet Crne Gore svesrdno podrzava politiku otvaranja i demokratizacije, sprovodjenja ekonomskih reformi, socijalne pravde, naucnog i tehnoloskog napretka, i dijalog umesto konfrontacije.

Podrska univerzitetima u Srbiji

Vlasti u Srbiji nameravaju da univerzitete u Beogradu i Srbiji stave pod svoju punu kontrolu, rekao je rektor Djukanovic i izrazio negodovanje zbog "namere vlasti u Srbiji da se Univerzitet u Beogradu redukuje na obicno javno preduzece".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /