petak, 22. maj 1998.

POCETAK REALIZACIJE DOGOVORA MILOSEVIC-RUGOVA

Danas prva runda razgovora

Domacini iz Pristine predlozili da se prvi sastanak odrzi u prostorijama DSK s pocetkom u 10 sati. Susretu ce, po svoj prilici prisustvovati i medjunarodni posrednici

Beograd, Pristina. - Razgovor delegacija Vlade Srbije i predstavnika partija kosovskih Albanaca pocece u 10 sati u Pristini, saopstio je danas kabinet potpredsednika Vlade Srbije Ratka Markovica, koji predvodi delegaciju Srbije, javila je Radio-televizija Srbije. U delegaciji Srbije pored Markovica bice i potpredsednik jugoslovenske vlade Vladan Kutlesic, potpredsednici Vlade Srbije Tomislav Nikolic i Milovan Bojic i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Ivan Sedlak.

Nas specijalni izvestac iz Pristine, Dragan Banjac, javio je kasno sinoc da se nakon skoro trocasovnih razgovora odrzanih juce oko podne kojima je prisustvovao Kristofer Hil, americki ambasador u Skoplju, pregovaracka grupa kosovskih Albanaca sinoc u 19 casova jos jednom sastala, posle cega se novinarima obratio portparol Bljerim Salja.

- Pregovaracki tim republike Kosovo sutra ce biti domacin pregovarackom timu odredjenom od strane predsednika SR Jugoslavije gospodina Milosevica. Sa albanske strane na ovom skupu ce biti prisutni Fehmi Agani kao koordinator, Mahmut Bakali, Veton Suroi, Pajazit Nusi, Bajram Keljmendi i Bljerim Salja.

- Mislimo da je sutrasnji susret jos jedan znak dobre politicke volje sa albanske strane da se iznadje politicko resenje za problem Kosova. Mi sutra ocekujemo da cemo razgovarati o modalitetima pregovarackog procesa, o politickom statusu Kosova, o takozvanom stabilizacionom paketu i na kraju o merama za izgradnju dobre politicke volje sa obe strane, rekao je Salja i najavio susret u prostorijama Demokratskog saveza Kosova u 10 casova.

Na novinarsko pitanje da li ce srpska strana pristati da razgovara u prostorijama DSK, Salja je odgovorio da to treba pitati njih i ujedno izrazio nadu da je po tom pitanju sporazum postignut. Salja je potom dodao da se po pitanju bezbednosnog paketa ocekuje da ce obe strane izloziti svoje predloge i da ce se postici sporazum “o pocetku smirivanja stanja na Kosovu".

Nije izostalo ni pitanje o tome da li ce danasnjim razgovorima prisustvovati i medjunarodni posrednici, na sta je Salja samo kratko odgovorio: “Bice tu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /