petak, 22. maj 1998.

Hafnerov prst

Mihal Ramac

Prolazi i deseta godina od one sednice CK SKJ (koja li bese ili, s tacke gledista mladjih - sta li to bese?) kada je Vinko Hafner iz Slovenije, podigavsi prst, rekao: "Slobodane, razmislite dobro o tome sta radite, jer to ne moze izaci na dobro!" Beogradska stampa ga je ispsovala na sva usta, pozivajuci se na jednodusnost naroda, a tadasnji predsednik srbijanskih komunista je, mozda cak na istoj sednici, bahato odbrusio kako ce svoje ciljeve, tada jos toboze komunisticke, ali jednako sulude, ostvariti institucionalno ili vaninstitucionalno, u parlementu ili na ulici...

Zlosreceni Savez komunista nikad nije zvanicno sahranjen, pa njegov duh i danas tumara ovim prostorima, zaludjujuci sve redom, a najvise one koji su Savezu i njegovoj Jugoslaviji sve ovo zamesili. Mada institucije i dalje postoje, sve se odavno resava vaninstitucionalno. Zarad javnosti, vise tudje no domace, sve odluke naknadno dobijaju institucionalno pokrice - izglasa se Lex specialis, uprilici se referendum, smeni se jedan i izvice drugi premijer, po mogucstvu uz podrsku Seselja i Draskovica. I tako u nedogled, uz sveopstu saglasnost ili jalova povremena negodovanja.

Bivsi predsednik srbijanskih komunista uporno koraca putem kojim se zaputio krajem osamdesetih i, cini se, posle svakog posrnuca biva sve jaci. Ili bar sve bahatiji. Racune ne polaze nikome, putokaze razmesta tek nakon sto skrene, ujutru ne razmislja o tome gde ce zanociti. Ko god mu se nadje na putu, pise mu se isto sto i bivsoj kompartiji, bivsoj drzavi, bivsim saborcima.

Otvarajuci nekoliko frontova istovremeno, ne mareci sto ga i neki dojucerasnji obozavaoci nazivaju grobarem, on kao da je odlucio da ovog proleca skrsi sve sto mu je dosad odolevalo. U medjuvremenu se toliko izvestio da ono za sta mu je nekad trebalo nekoliko dana i noci (a sve istorijsko od Osme sednice do 14. kongresa SKJ, dogadjalo se iza ponoci, u vreme vampira) sada prelama za nekoliko sati. Bio Cosic, bio Panic, bio Avramovic... Pojele ih institucije. Da li je Bulatovic poslednji ili jos jedan u nizu? Hafnera vise nema da podigne kaziprst. Ovdasnje malobrojne Hafnere nema ko da cuje, a onog iz Amerike vise zanimaju globalne stvari nego lokalne sitnice. Institucije sluze za slikanje, a sve se prelama u dubokom mraku, u doba vampira.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /