petak, 22. maj 1998.

ISPRAZNJENI RAFOVI “DRUSTVENIH" APOTEKA

Alarmantna nestasica lekova

Snabdevenost privatnih apoteka relativno je dobra, iako nedostaju pojedini domaci lekovi, ocenio je juce predsednik Odbora za razvoj u Savezu privatnih apotekara Srbije Aleksandar Lukic. “Privatne apoteke lekove uglavnom placaju avansno ’zivim novcem', tako da je i snabdevenost daleko bolja nego sto je to slucaj sa drustvenim apotekama, gde je nestasica vec uzela maha", izjavio je Lukic agenciji Beta.

On je istakao da je uredba Savezne vlade o cenama lekova donela brojne “nelogicnosti", jer su pojedine grupe lekova znatno pojeftinile, a druge drasticno poskupele. “Lekovi za dijabeticare skuplji su gotovo za 100 odsto, a osetan je i porast cena antibiotika", kazao je Lukic. Od domacih farmaceutskih fabrika posebno su smanjene isporuke lekova ICN Galenike i “Farkosa" iz Prizrena. Tako na trzistu nedostaje lek za srcane bolesnike “dimekor", kapi za ocni pritisak “glavmol", “digestal" lek za varenje, zatim “embecin", antireumatici...

Lukic je istakao da veledrogerijama nije problem rezim cena, vec odluka vlade o smanjenju apotekarske marze. “Marza niza od 20 odsto upropascava celu farmaceutsku struku", rekao je Lukic upozorivsi da bi se, sa takvom marzom, apoteke uskoro mogle zatvoriti. Na skupstini Saveza privatnih apotekara Srbije, naredne nedelje, apotekari ce odluciti na koji nacin da uticu na Saveznu vladu da vrati maloprodajnu marzu na 20 odsto, a pominje se i mogucnost strajka upozorenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /