petak, 22. maj 1998.

NJUJORSKI KOREOGRAFI U "REXU"

Predstave i radionica

U Cinema "Rex" ce sutra i prekosutra biti izvedena predstava "Backdzard Stories/Price iz dvorista", kolaborativni koreografski projekat dva mlada njujorska koreografa Jasmin Goder, poreklom iz Izraela, i Marije Krtolice, rodjene Beogradjanke, ovdasnjoj publici poznate po koreografijama ranije izvodjenim u "Rexu" i Bitef-teatru: "Korak u prazno", "Zid licne prirode", "Beg iz staklene baste", "Odjek jucerasnjih koraka".

Cilj ovog ostvarenja je da priblizi mlade umetnike razlicitih nacionalnosti, te istrazuje pokret kao ekspresivno-eksperimentalni modus izrazavanja. "Price iz dvorista" su premijerno izvedene povodom Dana Izraela u Educational Alliace u Njujorku. Delovi predstave su prikazani u Yudson Church, takodje u Njujorku.

Strukturu ove koreodrame cine tri dela: Mi, Ja i Epilog. Izvode je, osim samih koreografa, i americki igraci Majkl Cekoni i Fej Driskol. Tokom boravka u Beogradu Krtolica, Goder, Cekoni i Driskol ce odrzati radionicu za sve zainteresovane od 25. do 31. maja. Tehnicki casovi koreografa ce obuhvatiti elemente Asthanga dzoge i release tehnike. Fokus je na tehnikama sporih pokreta, disanja, oslobadjanja od tenzije, uz istovremeno zadrzavanje dramske i dinamicke tenzije. Fej Driskol ce instruirati dinamickim promenama energije, a Majkl Cekoni ce istrazivati odnos izmedju snage i relaksacije. Realizaciju ovog projekta omogucio je Fond za otvoreno drustvo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /