petak, 22. maj 1998.

NAGRADA “VASKO POPA" DODELJENA PESNIKU MILUTINU PETROVICU ZA KNJIGU PESAMA “NAOPAKO"

Bliskost sa prostorima Popine lirike

Nagrada “Vasko Popa", koju su osnovali Udruzenje prijatelja Vrsca “Vrsac, lepa varos " i Agencija “Djordjevic" i ustanovili 1995. godine, dodeljena je pesniku Milutinu Petrovicu za knjigu pesama “Naopako". Takvu odluku doneo je Ziri u sastavu: Vasa Pavkovic, Tihomir Brajovic i Ilija Bakic.

Svecano proglasenje pobednika i medijska prezentacija odrzani su u prostorijama “Hemofarm koncerna", a u organizaciji Agencije “Djordjevic" i Centra za odnose sa javnoscu “Hemofarm koncerna".

U zavrsni izbor za ovogodisnju nagradu, pored Milutina Petrovica, usli su pesnici: Laslo Blaskovic, sa knjigom “Zivot bacaca kocki", Miroslav Maksimovic, sa knjigom “Spavac pod upijacem", Ana Ristovic, sa knjigom “Uze od peska" i Ibrahim Hadzic, sa knjigom “Pesme".

Pohvalivsi radove svih kandidovanih za ovu nagradu, Ziri je svoju odluku obrazlozio sledecim recima: “Nagradjujuci knjigu ’Naopako’, koja u celini protice u znaku jedne upitanosti o smislu pesme kao znaka, i smislu pesnicke akcije kao duhovnog angazmana, Ziri je imao u vidu, kako dugogodisnje insistiranje na modernistickoj skepsi, formalnim istrazivanjima i menama, tako i univerzalisticki princip pesnickog razmisljanja koji se nalazi u sustini Petrovicevog poimanja pesnickog cina". Sklonost prema promenama, istrazivanju ekstremnih stanja, jezickih mehanizama i jednom, u sustini, metafizickom govoru, poezija Milutina Petrovica se, kao malo kojeg savremenog srpskog pesnika, priblizava prostorima Popine visoke lirike. Knjiga - projekat “Naopako" tipican je Petrovicev rad, inspirativan koliko i provokativan. Zato je Ziri jednoglasno odlucio da se priznanje “Vasko Popa" dodeli ovoj knjizi i njenom tvorcu".

Nagrada koja se sastoji od povelje i novcanog iznosa od 5.000 nemackih maraka u dinarskoj protivvrednosti, bice urucena Milutinu Petrovicu u Vrscu, 29. juna, na dan rodjenja Vaska Pope.

B. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /