petak, 22. maj 1998.

PREDSTAVLJEN CD I CD-ROM “BALKANSKI AMBIJENT" GRUPE “VIOLETA & KAL"

Folklor Balkana u savremenim muzickim formama

U Etnografskom muzeju Beograda, nedavno je predstavljen prvi CD i CD -ROM “Balkanski ambijent" grupe “Violeta & Kal".

Rec je o hibridnom multimedijalnom disku (istovremeno CD i CD-ROM) koji sadrzi devet audio numera, video spot za numeru “Duj, Duj", fotografije i semplove koriscene na albumu. Na disku, uradjenom u apsolutno digitalnoj tehnologiji (prvi takav disk u Jugoslaviji), nalaze se aranzmani nekih narodnih pesama, ali i kompletne autorske kompozicije Violete i Kala - “Tekelija", “Laj, Laj", “Oj devojko, duso moja", “Dilmano dilbero", “Duj, duj", “Kajsan", “Kolo", “Biba song" , “Grozdanka".

Grupa “Violeta & Kal", koja postoji od 1996. godine (Violeta Vasileva iz Bugarske zavrsila Muzicku akademiju u Sofiji, odsek: solo pevanje za zabavnu i dzez muziku, ucesnik mnogih festivala u Evropi i Aziji, Kal gitarista, apsolvent Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu) imala je za cilj da istrazi balkansku izvornu narodnu muziku, tj. srpsko, bugarsko, rumunsko i cigansko folklorno nasledje, tako da ovaj projekat predstavlja sintezu i prozimanje ovih muzickih tradicija i senzibiliteta sa savremenim muzickim tokovima i formama.

Prezentaciju je otvorio atase za kulturu u Bugarskoj ambasadi Stojan Stekulov, a o CD-u su govorili muzicki kriticari Srdjan Stojanovic i Milorad Daca Stojakovic, producent Goran Jeknic i autori.

“ Ovaj CD prevazilazi sve granice, nacije, religije, jer prezentira ono sto nam je zajednicko, balkanski etnos, u formi CD-a i CD-ROM-a, tj. onako kako je moderni svet navikao da vidi. Ovo je jos jedan izlazak naseg etnosa u svet i to na najbolji moguci nacin - kroz muziku", rekao je Srdjan Stojanovic i otkrio okupljenima da su za projekat zainteresovane mnoge inostrane muzicke kuce (npr. “Real World" poznatog pevaca Pitera Gabrijela).

Stojakovic je istakao da je u produkcijskom smislu, “Balkanski ambijent" uradjen bogato i da “nije nikakvo cudo sto je nastajao godinu dana".

Violeta i Kal su se zahvalili svima koji su realizaciju projekta pomogli (saradnja s Kulturnom sluzbom ambasade Republike Bugarske) i istakli da su se potpuno posvetili radu na CD-u jer su jako zeleli da uspe. “Sve sto sam intimno osecao ja, ali i Violeta, sve o cemu smo sanjali, stalo je u ovih 40 minuta muzike", rekao je, na kraju, Kal.

B. Tadic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /