petak, 22. maj 1998.

STEJT DEPARTMENT O “PRAVNO SUMNJIVOJ AKCIJI" KOJOM JE IZVEDENA SMENA SAVEZNOG PREMIJERA U BEOGRADU

Milosevicevo politicko manevrisanje sa ciljem da se ocuva vlast

U Vasingtonu upozoreno da se Milosevicevom akcijom umanjuje poverenje javnosti u demokratske procese i institucije i direktno ugrozava stabilnost Crne Gore i preostale Jugoslavije. Podrska vlade SAD Djukanovicevim reformama

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Vlada SAD izrazila je juce primetnu zabrinutost nacinom na koji je u Beogradu smenjen savezni premijer Radoje Kontic, oznacavajuci taj skupstinski manevar kao “pravno sumnjivu akciju, sa jasnim politickim ciljem da se utice na predstojece parlamentarne izbore u Crnoj Gori".

Ocenjujuci uklanjanje Kontica i dovodjenje Bulatovica na mesto predsednika savezne vlade kao Milosevicevo “politicko manevrisanje sa ciljem da se ocuva vlast", predstavnik za stampu Stejt departmenta Dzejms Rubin upozorio je da se tom akcijom ne samo umanjuje poverenje javnosti u demokratske procese i institucije, vec i direktno “ugrozava stabilnost Crne Gore i preostale Jugoslavije". Drzavni sekretar Medlin Olbrajt poslala je prekjuce, u ime Klintonove administracije, posebnu poruku Milosevicu i Djukanovicu povodom najnovije ustavne krize u Jugoslaviji i poremecaja odnosa na relaciji izmedju Beograda i Podgorice. Prema Rubinovim recima, vlastima u Beogradu sa americke strane jasno je stavljeno do znanja da ce dalji postupci prema Crnoj Gori uticati na buduce odnose Srbije sa medjunarodnom zajednicom. Tim povodom, u Vasingtonu je takodje zatrazeno da se “bez obzira na tekuce politicko manvrisanje na saveznom nivou", mora uciniti sve sto je potrebno kako bi izbori u Crnoj Gori od 31. maja bili slobodni, posteni i u skladu sa demokrarskim standardima, kao i sa rezultatima koje ce sve strane striktno postovani.

“Vlada SAD smatra da je predsednik Djukanovic pokazao izvanrednu fleksibilnost i razumevanje za svoj narod u Crnoj Gori. Mi nastavljamo da podrzavamo njegove napore", receno je na kraju jucerasnjeg saopstenja Stejt departmenta, uz zavrsnu konstataciju da tekuce Milosevicevo politicko manevrisanje oko Crne Gore “samo umanjuje medjunarodno poverenje u liderstvo jugoslovenskog predsednika".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /