petak, 22. maj 1998.

NASTAVLJENI SUKOBI NA KOSOVU

Ubijen Srbin i tri Albanca

U selu Kruseve stradao petnaestogodisnji Dalibor Lazarevic, a u Grabanici Isuf Morina (45). U Istinicu kod Decana poginuli Bajram Ozdutaj i Redzep Pajazitaj. U sukobima vise ranjenih

Dragan Banjac

Pristina. - Kada osoblje ovdasnjeg hotela“Grand" svog domaceg Roma cistaca cipela u holu, po imenu Kamber, zadirkuje da je terorista, on se buni i brani sledecim recima: “Nisam ja terorista, glasao sam za Mijatovica". Stvar nije nova, ili tacnije, na nju nije uticalo preksinocnje veliko vece Realovog asa vec covek naprosto misli da je Pedja predsednik.

Ali, fudbal je ovde dakako, u drugom planu i sva paznja je okrenuta eventualnom pomaku u razgovorima srpske i albanske strane i zaustavljanju sukoba na Kosovu koji ne samo da ne jenjavaju, vec se i pojacavaju.

Preksinoc u 23.20 u selu Budisavci udaljenom desetak kilometara od Kline ka severozapadu, naoruzana grupa Albanaca je, kako saopstavaju srpski izvori, napala pucajuci iz automatskog oruzja kuce porodica Arsovic, Slavkovic i Karavelic. Vest su lokalne vlasti potvrdile pristinskom Medija centru i u njoj se jos kaze da su clanovi ovih porodica na napad “uzvratili sopstvenim naoruzanjem", posle cega su napadaci pobegli ostavivsi traktor kojim su dosli u selo. Malo posle toga u obliznjem selu Krusevo napadnuta je grupa mestana. Stradao je petnaestogodisnji Dalibor Lazarevic, a ranjeni mladici braca Slavisa i Dragomir Miljanovic. Oni su smesteni u pecku bolnicu i prema izjavama lekara, iako sa teskim povredama, nisu u zivotnoj opasnosti.

O sukobima, stradanjima i razaranjima saopstavaju i izvori kosovskih Albanaca. U sredu uvece, timizvorima, srpske snage su oko 18.30 izvrsile masovni napad granatirajuci sela Grobanica, Dolovo, Bksic, Ceskovo i Kpuz, u opstini Klina na putu Pristina-Pec, a napad je trajao sve do 21 sat iste veceri. Prema istom izvoru, po kucama i dvoristina ovih sela palo je preko 500 granata.

Navodi se da je u selu Grobanica ubijen Isuf Morina (45) a ranjeni Veselj Berisa, Idriz Beciri i Ali Gasi sa sinom kome se ne navodi ime. U ovom selu osteceno je dosta kuca, a predstavnik DSK saopstio je da su se ubijeni i ranjeni u vreme napada nalazili u svojim kucama.

Juce rano ujutru usledio je novi napad, a izvori DSK saopstavaju da je preksinoc napadnuto i selo Krusevo na putu Klina-Djurakova. Govori se o dosta mrtvih i ranjenih, ali za sada nema preciznijih podataka o tome. Borbi je bilo i u decanskoj opstini. Bajram Ozdutaj (66) i Redzep Pajazitaj (65) iz Istinica kod Decana nove su zrtve u poslednjem napadu na to selo, a njihova sahrana zakazana je za juce u 14 sati. Ogranak DSK saopstio je da su ubijeni nastradali u sredu posle podne, a nadjeni juce ujutro, a takodje navode da je u tom kraju velika koncentracija paramilitarnih snaga koji deluju zajedno sa srpskom policijom.

Takodje preksinoc, sukoba je bilo i u selu Babaloc (opstina Decani) gde je, prema navodima DSK granatiranje ovog mesta trajalo neprekidno od 20 do 24 sata. Pored topova teskog kalibra navodi se da su upotrebljavane rakete, ali nema izvestaja o posledicama.

Za danas je u mestu Lausa kod Podujeva u 14 sati zakazana sahrana Fahri Fazlije koji je jos 7 maja nastradao na jugoslovensko-albanskoj granici kada je nastradao i jedan pripadnik Vojske Jugoslavije.

OVK oduzela pancire novinarima

Pristina. - Naoruzana grupa kosovskih Albanaca juce oko podneva, tri kilometara istocno od mesta Kormorane, na putu Pristina-Pec zaustavila je automobil izvestaca japanske agencije Kjodsa i oduzela mu pancir prsluk - izjavio je japanski novinar u Medija centru, po dolasku u Pristinu. Bez pancira ostala je i njegova saputnica - prevodilac. Oni tvrde da su videli grupu od osam naoruzanih ljudi koji su imali oznake OVK, a koji su se i sami predstavili kao njeni pripadnici. Japanski novinar i njegov prevodilac nisu maltretirani i posle desetak minuta dozvoljeno im je da nastave putovanje.

Na istom mestu, nekoliko sati kasnije, takodje grupa od desetak naoruzanih Albanaca zaustavila je nekoliko vozila stranih novinara kao i japanskim kolegama i ekipi britanske televizije WTN oduzeti su panciri, a prema izjavama stranih kolega i ova grupa je imala oznake OVK, a pored automatskih pusaka posedovali su i rucne bacace.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /