subota, 23. maj 1998.

PREKINUTI PROTESTI KRAGUJEVACKIH ORUZARA

Rok za ispunjenje zahteva 23. jun

Ukoliko precizirani rokovi za isplatu buducih zarada budu prekoraceni, radnici “Namenske" vec sutradan (posle isteka roka) ce se okupiti pred zgradom Sindikata, rekao je Nedeljkovic

Kragujevac. - Jucerasnjom odlukom Sindikata ZNP ulicni protesti kragujevackih oruzara prekinuti su do 23. juna ove godine. Do tada rukovodstvo oruzarske sindikalne organizacije pokusace da u pregovorima sa poslovodstvima ZNP i “Zastave" i nadleznim drzavnim organima pokrene resavanje kljucnih problema “Namenske" kao sto su status fabrike, regulisanje drzavnog duga (od 68 miliona americkih dolara), ugovaranje poslova sa Vojskom Jugoslavije, obezbedjivanje novih proizvodni programa... Prekjuce, podsetimo, 60 strajkaca gladju u ZNP prekinulo je devetodnevno gladovanje posto su radnicima “Namenske" uz pomoc kragujevacke Gradske skupstine isplacene zaostale martovske zarade i topli obrok za april. Uz to, sporazumom izmedju sindikata i poslovodstva ZNP precizirani su rokovi za isplatu aprilskih akontacija i plata.

Ukoliko precizirani rokovi za isplatu buducih zarada budu prekoraceni - radnici “Namenske" vec sutradan (nakon isteka roka) okupiti pred zgradom Sindikata, rekao je predsednik Sindikata ZNP Zoran Nedeljkovic na protestnom skupu pred Gradskom skupstinom. Bojim se ipak da cemo i zimu docekati na ulici ukoliko se nasi problemi ne rese - rekao je Nedeljkovic i potom naglasio da Sindikat ZNP vec danima razgovara sa kolegama iz drugih gradova - Subotice, Valjeva, Novog Sada, Beograda, Uzica...

“Sve ono sto ce ovde (pred kragujevackom Gradskom skupstinom) da se desava 23. juna, istog dana desavace se i u Cacku, Uzicu, Nisu i u Beogradu" - porucio je na kraju Nedeljkovic.

Kragujevackim oruzarima juce se obratio i predsednik Sindikata “Uzajamnost" iz Uzica Predrag Rakovic. On je tom prilikom istakao da se radnicima moze vratiti pravo na rad i dostojanstven zivot samo jednom sinhronizovanom i demokratskom akcijom svih sindikata u Srbiji. “Spremni smo da jednim sirokim frontom akcija srusimo ovaj rezim koji nas je dovde doveo", istakao je Rakovic.

Z. Radovanovic

“Automobildzije" u protestu od ponedeljka

- Zahtevamo od poslovodstava Grupe “Zastava" i Fabrike automobila da sa nadleznim organima rese status “Zastavine" Fabrike automobila. Trazimo od poslovodstava Grupe “Zastava" i Fabrike automobila da uticu na Vladu Srbije da promene dosadasnju politiku kako bi se stvorili uslovi da inostrani partner odmah dodje u “Zastavu". Zahtevamo utvrdjivanje odgovornosti poslovodstava Grupe “Zastava" i Fabrike automobila za stanje u kome se Fabrika automobila nalazi vec godinama. Trazimo isplatu regresa za ovu godinu do 31. jula 1998...

Ovo se, izmedju ostalog, istice u jucerasnjem obracanju Nezavisnog sindikata (“Nezavisnost") Fabrike automobila celnicima “Zastave" i kragujevacke autofirme.

Ogranak “Nezavisnosti" u Fabrici automobila najavio je juce da ce od narednog ponedeljka poceti svakodnevna okupljanja “automobildzija" u krugu fabrike i pred ovdasnjom Gradskom skupstinom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /