subota, 23. maj 1998.

JUCE OTKAZANI PREGOVRI PREDSTAVNIKA REPUBLICKOG SINDIKATA I VLADE

U obrazovanju obustave rada, u zdravstvu protesti?

Beograd.- Nazadovoljan zbog upornog odbijanja republicke Vlade, odnosno njenog Ministarstva da prihvati sindikalni zahtev da cena rada, sa 220 bude uvecana na 240 dinara, Republicki sindikat radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja pozvao je sve zaposlene u ovoj delatnosti da od ponedeljka, svakodnevno, jedan sat, obustavljaju rad.

Prema informaciji koju smo dobili u ovom sindikalnom Odboru, 118.000 zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, vec gotovo dve godine zarade prima po ovoj osnovnoj ceni rada, “uprkos nasem upozorenju da je od nje zivot nemoguc i opravdanom zahtevu da bude uvecana za dvadeset dinara i da prati troskove zivota."

Pored ovog poziva, Sindikat radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja, pozvao je i svoje clanstvo (98.000 zaposlenih u ovoj delatnosti) da, ukioliko za utorak zakazani pregovori ne urode plodom, odnosno Vlada Srbije ne pristane da do provog juna ne odgovri na ovaj zahtev, potpuno obustavi rad.

Juce je u VSSS sve bilo spremno za pregovore predstavnika VSSS sa predstavnicima republicke Vlade, zaduzzenim za drustvene delatanosti, ali su oni otkazani, pa je od ministara u zdanju Veca vidjen samo Tomislav Milenkovic, republicki ministar za rad i nekadasnji predsednik ovog Veca. U Republickom sindikalnom odboru radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja, ogorceni su zbog ovog, “ne prvi put, vedjenog neuvazavanja sindikata od strane vlade."

I na juceodrzanoj sednici Republickog sindikata zdravstvenih radnika, najvise nezadovoljstva bilo je zbog cene rada. Ovaj sindikat zahteva da majska, junska i julska zarada bude uvecana, (trenutno je 220 dinara) na 242 dinara, da zaposlenim naknade za topli obrok budu isplacivana po pojedinacnim kolektivnim ugovorima, a da regres za godisnji odmor bude isplacen pre 30. juna i to u iznosu proseka zarade iz prethodnog meseca.

Predstavnici Vlade Srbije obecali su sindikalistima da ce se u utorak sresti sa njima i razgovarati o ovim zahtevima. I pored tog obecanja, mnogi clanovi ovog Sindikata, izrazili su uverenje da je rec “o jos jednom praznom obecanju i prevari".

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /