subota, 23. maj 1998.

POCEO MEDJUNARODNI SKUP “INTERKULTURALNOST I TOLERANCIJA" U HOTELU “METROPOL"

Tolerancija je borbeni stav

Zalosna tradicija onemogucavanja prisustva gostiju iz inostranstva nastavljena i ove godine

Izlaganjem Davida Darsta pod naslovom “Tolerancija i politicka kultura" juce je u hotelu “Metropol" poceo radni deo medjunarodnog skupa “Interkulturalnost i tolerancija" na kojem prisustvuje oko 70 ucesnika iz zemlje i inostranstva. “Interkulturalnost i tolerancija" peti je i zavrsni deo tematskog kruga posvecen interkulturalnosti koji organizuje dr Bozidar Jaksic, ove godine uz podrsku Saveta Evrope, Confidence- building Measures Programme i Westminster Foundation for Democracdz. Prethodili su skupovi “Interkulturalnost u multietnickim drustvima", “Ka jeziku mira", “Granice - izazov interkulturalnosti" i “Interkulturalnost vs rasizam i ksenofobija".

U pozdravnoj reci dr Jaksic je obavestio ucesnike da se zalosna tradicija onemogucavanja prisustva gostiju iz inostranstva nastavila i ove godine. Iz nepojmljivih razloga spreceno je ucesce novinara Toncija Majica i slikara Josipa Butkovica iz Hrvatske, odbijanjem ambasade Jugoslavije u Hrvatskoj da im da vizu. U faksu kojim obavestava Jaksica da mu je uskracena viza, Majic kaze da su mu, po njegovim saznanjima, “navodno odbili vizu jer sam naveo da sam novinar, a to je profesija koja im (srpskim vlastima, prim. R.S.), zbog Kosova, u ovom trenutku ne treba". Urlih Bilefeld, profesor iz Nemacke, koji osim na ovom skupu, u ponedeljak u Beogradu treba da ucestvuje na promociji svoje nedavno objavljene knjige, vec nekoliko dana pokusava da dobije vizu, ali nema ni pozitivnog ni negativnog odgovora. Ovaj spisak, po svemu sudeci nije i konacan, ali to su primeri za koje je dr Jaksic mogao da navede dokaze.

Posle Darsta, govorio je Lev Kraft iz Ljubljane cija je tema bila “Granice tolerancije". Po Kreftovima recima, “tolerancija ima znacaja samo kao uredjenje, kao nesto na sta mozete da racunate", a da je ona i “borbeni stav", koji podrazumeva da se nikom ne dozvoljava da “gazi po nama koji smo drugaciji". Kreft je izlaganje nastavio problematizovanjem pitanja statusa izbeglica u Sloveniji. Panajotis Dimitras iz Grcke, po pravilu se govori o toleranciji i netoleranciji vecine, ali ne i manjine, koja se ponasa na isti nacin kao i vecina - netolerantno - kada u jednoj regiji, oblasti postane vecine, ilustrujuci primerima iz Grcke, Bugarske, Makedonije. O identitetu i toleranciji raspravljao je Branimir Stojkovic, a prepodnevnu sesiju zakljucio je Milorad Stupar, cije osnovno pitanje bilo da li je legitimno nametanje liberalnih principa neliberalnim grupama u drugim zemljama.

Skup se nastavlja danas u 9 casova panel raspravom “Kultura, jezik i tolerancija".

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /