subota, 23. maj 1998.

GENERALSTAB VJ POREDLAZE IZMENE I DOPUNE NEKOLIKO ZAKONA

Sluzenje vojnog roka sa 19 godina

Beograd, Beta. - Generalstab Vojske Jugoslavije (GSS VJ) trazio je da se granica za sluzenje vojnog roka snizi sa 21 na 19 godina. Regruti bi isli u vojsku u godini kada navrsavaju 19 godina, pise nedeljnik “Vojska".

Izmenom Zakona o VJ bio bi uvazen zahtev velikog broja regruta da najniza starosna granica za upucivanje na sluzenje vojnog roka bude pomerena sa 21 na 19 godina, naveo je pomocnik nacelnika GSS VJ za popunu, general-potpukovnik Risto Matovic. “To je korak u susret zeljama velikog broja mladih ljudi koji zahtevaju da na sluzenje vojnog roka budu upuceni odmah posle zavrsene srednje skole, zatim zbog resavanja zaposlenja, putovanja i boravka u inostranstvu", pise general Matovic u najnovijem broju nedeljniku Vojske Jugoslavije.

Zakon bi po njemu i dalje omogucavao odlaganje sluzenja vojnog roka regrutima koji redovno studiraju na visokim i visim skolama. General Matovic je obrazlozio da se regruti koji su zavrsili srednju skolu, a nisu regulisali vojnu obavezu, tesko zaposljavaju, jer je “kod velikog broja radnih mesta predvidjen, kao poseban uslov, odsluzenje vojnog roka". On je naveo da je “radi poboljsanja nekih zakonskih resenja i otklanjanja odredjenih problema koji su u praksi uoceni" GSS VJ pokrenuo inicijativu za izmene i dopune nekoliko zakona: o Vojsci Jugoslavije, odbrani, imovini SRJ, o vojnim sudovima i vojnom tuziocu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /