subota, 23. maj 1998.

UPRKOS POCETKU ZVANICNIH RAZGOVORA, NA KOSOVU SE SUKOBI NE SMIRUJU

Granatirana sela kod Kline

Vojska i policija, prema albanskim izvorima, zaposele vazne strateske tacke u opstini Klina. Albanci demantuju da su napali mestane Kruseva, gde je poginuo jedan srpski petnaestogodisnjak

Neidentifikovani Srbin pokazuje sliku
ubijenog petnaestogodisnjeg Dalibora Lazarevica

Pristina. - Prema informacijama Kosovskog informativnog centra, bliskog Demokratskom savezu Kosova, prekjuce rano ujutro borbe su vodjene u blizini sela Grobanica u opstini Klina odakle su granate stizale, osim na ovo selo i na Ceskovo, Kpuz, Dolovo i Volujak gde su smestene jake snage srpske policije i vojske. Vojne policijske snage kako javlja ovaj izvor, opremljene su teskim naoruzanjem i vojska je trenutno zaposela vazne strateske tacke na ovom podrucju, saznaje DSK iz svoje podruznice u Klini.

Kosovski izvori takodje saopstavaju da je policija u cetvrtak uvece privela clanove Opstinskog odbora za finansije u Velikoj Krusi Filipa Berisu, Prenka Palusija i njegovog sesnaestogodisnjeg sina Kastrijota. Saznaje se da su nakon odvodjenja maltretirani i brutalno pretuceni, a dalja sudbina im se ne zna.

Lokalni izvori Kosovskog informativnog centra iz Kruseva odbijaju kao netacne informacije “srpske stampe" da su navodno Albanci napali mestane Srbe u ovom kraju kada je jedan mladic poginuo, a dvojica ranjena. Drugi izvor cak tvrdi da se zapravo radi o medjusobnom obracunu dveju porodica (Lazarevic i Miljanovic), gde su pre izvesnog vremena “radile sekire i nozevi".

Prema tvrdnji albanskih izvora Srbi su preksinoc oko 19 sati blokirali put Gnjilane-Kamenica-Bujanovac i saobracaj je bio prekinut puna tri sata. U ovoj blokadi, osim policije, ucestvovali su i naoruzani civili.

U ovom delu Kosova situacija je veoma napeta, narocito u Kamenici gde su mestani najavili kidnapovanje civila Albanaca “gde god ih zateknu" u znak odmazde za kidnapovanje jednog policajca 19. maja u regionu Drenice.

D. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /