nedelja, 24. maj 1997.

D. Z. na Dedinju

Mihailo Radojicic

"Dva oka" nijesu vise u glavi nego u lobanji od tintare... A drzavna tintara nalici na mrtvacku glavu za sematizirani znak "opasno po zivot". Tome znaku jedino jos fali da se kosti ukrste, pa da postane zastitni simbol (ne)postojece zaje(b)nicke drzave. Ukoliko simbol budu afirmisali do kraja uskoro bi se mogao naci na pogranicnim banderama koje po medjunarodnim konvencijama oznacavaju da tu drzava zavrsava. Ukoliko pomenuti simbol jos nije na drzavnoj zastavi uskoro ce se zavijoriti, jer su neki sudionici sadasnje drzave sa njim vec vijali ostale narode iz one pa i iz ove preostale zajednice.

Sto se tice simbola toliko... A bez imalo simbolike cu prozboriti neku o mom glasovitom i basnovitom junaku Damjanovom Zelenku zbog kojega sam se toliko godina potucao po sudovima trazeci za njega najvisa konjska prava. Kad su mnogi pomislili da je on odjasan i odj.... on je tek sad afirmisan, prijasan i prij.... Jasace ga na najvisem nivou i po zakonu. Vise ga nece jasiti kurta i murta... Nego samo Kurta i ponekad Kurtovica. Posto je konj Zelenko poveo sa sobom i neku kljusad iz svoje ergele, jasace i dvorska djeca kaskajuci za glavnim jahacem i glavnim konjem. Ako ih vrijeme posluzi bice jasani do kraja mandata a ako ih pogode nepogode, bice u stali. Najuglednija stala u citavoj drzavi se uzurbano gradi preko puta dvora tako Damnjan nece slati avion za svog Zelenka, nego ce jasati s kucnog praga. Stala ce imati i dnevni boravak dje ce egela s vodecijem grlom provoditi dane... Moj zekane!

... I zobace, sitnu zob i prekrupu po najboljoj srpskoj tehnologiji pripremljenu za brdsko-planinsku rasu koja je vazda patila da se spusti u ravnicu i da ih ravno jasu bez uzbrdica i uspona. Sta ce konju usponi? U Crnoj Gori je morao da se penje a tamo mu je sve ravno... Do Careve cuprije. Tu ce ga Kurta izvoditi nedjeljom da gleda rasna grla kako trce u konkurenciji za Kurtin pehar. Zelenko ce biti na klupi cekajuci svoju sansu s nadom da utrci... Ali nema nade za brdjanina. On ima samo jednu namjenu - da bude jeftin konj u prometu. Ne trosi nikakvo gorivo, ni super ni bezolovni niti dizel... a vazda mozes da ga dignes. Zavidite nam braco Srbi! Pored onolikog pozarevackog Ljubiceva nijeste imali konja gospodara no ste ga nama uzeli... I srecan vam bio... I zdravo ga trosili posto je ovako odjasan.

Ali kao braca, primite jedno upozorenje! Nas je Zekan nazorljiv, tj. plasljiv. Od svega strekne pa ako vam Kurta padne nemojte da ispadne da smo vam mi krivi. Nemojte reci da vam nije receno... Ufatite se za murtu (radi uroka).

P.S. Jasite braco dan i noc, ovo je kratko i brzo ce proc!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /