ponedeljak, 25. maj 1998.

UPRKOS ZADOVOLJSTVU STO JE ZAPOCEO SRPSKO-ALBANSKI DIJALOG O KOSOVU

Vasington ne odustaje od posredovanja

Milosevicu samo prividno napravljen ustupak bez navodnog stranog ucesca, izjavio drzavni podsekretar Pikering

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona>

 
Korak napred koji uliva nadu, ali je posrednik ipak neophodan: Delegacije kosovskih
Albanaca i drzavna delegacija prilikom prvog zvanicnog razgovora proslog petka u Pristini
FOTO: Rojters

Vasington. - Americka administracija primetno je zadovoljna sto je pokrenut srpsko-albanski dijalog o problemu Kosova, ali je i dalje uverena da na tom ustalasanom balkanskom terenu nece moci da se dodje do zeljenog resenja ukoliko se bude pregovaralo bez medjunarodnih posrednika.

Drzavni podsekretar Tomas Pikering javno je izneo pred vikend - prilikom susreta sa novinarima u Vasingtonu - da su SAD samo privremeno ostavile po strani svoju inicijativu da se dovedu za pregovaracki sto Slobodan Milosevic i Ibrahim Rugova i da se potom, pod medjunarodnim patronatom i garancijama da ce se sprovoditi dogovoreno, nadje resenje za neku vrstu "ojacane autonomije" Kosova u okviru SR Jugoslavije.

Americki ambasador u Makedoniji Kris Hil ovih dana neposredno je i maksimalno angazovan u pripremi i organizaciji razgovora koji su se preselili iz Beograda u Pristinu, ali prema recima Tomasa Pikeringa (coveka broj 3 u Stejt dipartmentu) u Vasingtonu je samo privremeno ucinjen ustupak Milosevicu u vidu srpsko-albanskih pregovora bez navodnog stranog ucesca, ali da je i dalje za SAD sasvim ocigledno da ce jedino uz posrednistvo trece strane moci da se racuna i na konacni uspeh ovog dijaloga.

"Nismo uspeli da postignemo ono sto smo postavili kao cilj u odnosu prisustva na sceni medjunarodnog posrednika i njegovog ucesca u pregovorima od pocetka. I pored toga, mi ne odustajemo od toga cilja", izjavio je Pikering povodom druge runde srpsko-albanskih razgovora, odrzane u petak u Pristini.

Bivsi (i nedavno vaskrsli) americki izaslanik na Balkanu Ricard Holbruk, sa svoje strane, izjavio je prekjuce u jednom intervjuu da pristinska runda pregovora o Kosovu nije donela nikakav sustinski napredak, ali da ona, i pored toga, predstavlja "znacajan korak napred", jer je, ako nista drugo, dogovoreno da se razgovor nastavi iduce nedelje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /