ponedeljak, 25. maj 1998.

NA KOSOVU NASTAVLJENI ORUZANI SUKOBI, HAPSENJA I OTMICE

Selo Grabanica kao Vukovar

Dok su u Pristini trajali razgovori srpsko-albanskih delegacija, na terenu su pojacani sukobi, u kojima je bilo vise zrtava

Pristina. - Na Kosovu je u protekla dva dana zabelezeno dosta sukoba, otmica i ubistava na obe strane, a kao da se vec drugi susret srpske i albanske delegacije, kako zakljucuju obicni gradjani, desio zarad mira, negde sasvim daleko od pokrajine.

Napadi na centralne i jugozapadne delove Kosova cak su pojacani u vreme dok se delegacija kosovskih Albanaca sastala sa delegacijom koju je odredio predsednik SRJ.

U selu Zajmovo u subotu ujutru kod Kline na dva starija Albanca Ibrahim Ukaj (75) i Bajram Kastrati nadjeni su masakrirani u svojim kucama. Dan ranije prilikom sveobuhvatnog napada na ovo i neka okolna sela najpre je bilo javljeno da su Ukaj i Kastrati nestali, da bi ih u subotu ujutru ocevici, koji su ovu vest potvrdili Kosovskom informativnom centru, pronasli mrtve. Istovremeno su jakim policijskim snagama napadnuta sela Grabanica, Dolovo i Boksic, koja su poslednjih nekoliko dana stalno na meti srpske policije. U ovim selima, kako je juce saopstio Kosovski informativni centar DSK, spaljeno je mnogo kuca, a mnoge su demolirane, tako da selo Grabanica podseca (kako stoji u saopstenju ) “na rusevine Vukovara". Lokalni izvor istice da se je policija kretala iz pravca Lugu i Baranit regije, te da je vecina stanovnika ovog kraja napustila svoje domove, a da su ostali samo muskarci da brane kuce i imanja.

Prema saopstenju Kosovskog informativnog centra u subotu, oko 14 casova, srpska policija je preduzela masovni napad na sela Ponosevac, Morina, Smolica, Stublj i Berija u opstini Djakovica, koja se nalaze u granicnom pojasu sa Albanijom. Napad je izvrsen teskim naoruzanjem, a Sokol Dobruna je izjavio, u subotu kasno uvece, da su srpske snage pre napada megafonom pozvale branioce albanskih kuca da se predaju i predaju zajedno sa oruzjem. Rok za predaju bio je tri sata, a Albanci tvrde da je ovaj kraj ponovo napadnut i pre isteka tog roka. Albanski izvori tvrde da su na granicu ovog sela stigle jake vojne i policijske snage sa 40 vozila, nakon cega je upucen apel medjunarodnim faktorima kako bi se one sto pre povukle.

Prvog dana vikenda predvece srpske snage pocele su napad i na sela Prilep i Drenovac u decanskoj opstini, kada je takodje upotrebljeno tesko naoruzanje, sa lokacije zvane Lajtiza, nedaleko od sela Drenovac, saopstavaju izvori DSK. Prema istom izvoru, u tom napadu na albanskoj strani bilo je sest ranjenjnih koji su povrede dobili od granata dok su se nalazili u svojim kucama. Situacija u ovom kraju i dalje je dramaticna, a prekinuta je svaka komunikacija sa okolnim mestima.

Preko 100 Albanaca koji su se u subotu zadeseli na autobuskoj stanici u Peci bili su zlostavljani. Srpska policija zaustavila je autobus iz Decana u kojem je osim muskaraca bilo i zena i dece, koji su prisiljeni da napuste autobus, dok je cetrdesetak muskaraca ostalo u autobusu pa su odvezeni na glavnu autobusku stanicu u gradu. Mustafa Keljmendi je juce Odboru za ljudska prava izjavio da su on i ostalih 40 ljudi “pokupljeni i smesteni u jedan od holova sa jos 60 odsto koje su vec bile tu. Vecina je tucena, a pre nego sto su oslobodjeni, 15 je odvedeno u policijsku stanicu i njihova sudbina je i dalje nepoznata".

Desetak gradjana albanske nacionalnosti zatvoreno je na zeleznickoj stanici u Glogovcu, nakon sto je policija opkolila voz koji je saobracao na pruzi Kosovo Polje-Pec u subotu nesto posle 13 casova. Vecina putnika su mladji ljudi, a medju njima bilo je zena, dece i starijih osoba. O istom dogadjaju srpski izvori navode da je grupa naoruzanih Albanaca voz napala u stanici Banjica zapadno od Glogovca i da su naoruzani Albanci koji su imali oznaku tzv. OVK izvrsili pretres putnika i voza i tom prilikom odveli Ivana Bulatovica iz Peci, sluzbenika MUP Srbije u Glogovcu. On je putovao sa suprugom i bio u civilnom odelu. U vreme odvodjenja, prema navodima pristinskog Medija centra supruga nije maltretirana, a ona tvrdi da je Bulatovic odmah ubijen, dok drugi putnici, prema policijskim saznanjima kazu da to nije tacno i da je on uz batine otmicara odveden.

U istom vozu bio je i vojnik Vojske Jugoslavije, ali njega, kao i ostale putnike naoruzani Albanci nisu dirali ni maltretirali.

Srpska policija je u petak uvece konfiskovala, kako tvrde albanski izvori, “kamion sa 35 tona hrane pomoci humanitarne orgnaizacije ’Majka Tereza’ namenjene Orahovcu i Malisevu". Kamion koji je imao pratnju od pet osoba zaustavljen je na putu Pristina-Stimlje, a vozac nateran da vozi u pravcu Urosevca i tamo istovari robu u skladiste drzavnog preduzeca “17 mentori". Istice se da je humanitarna organizacija za ovaj transport imala sve potrebne dokumente.

Predsednik DSK u Suvoj Reci Uk Bitici zatvoren je u subotu ujutru u policijskoj stanici gde ga je policija dugo ispitivala o aktivnostima DSK u ovom gradu i o redovnim polucasovnim setnjama. U selu Boksic u opstini Klina policija je ubila Sacira Zecirija (26) za koga se navodi da je bio psihicki bolesnik.

D. Banjac

Bulatovic je ziv

Demokratska stranika je saopstila da je Ivan Bulatovic iz Peci, ziv i da se nalazi u improvizovanom logoru koji teroristi drze u selu Banjica pokraj Glogovca.

Apelujemo na medjunarodnu javnost da pomogne prilikom posredovanja oko oslobodjenja Ivana Bulatovica i ostalih talaca koji su tamo zatoceni.

SPO u jucerasnjem saopstenju osudjuje otmicu Bulatovica i poziva srpske vlasti da preduzmu potrebne mere za zastitu gradjana Srbije od “terora albanskih bandi".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /