ponedeljak, 25. maj 1998.

ZA DANAS JE PLANIRAN SUSRET DELEGACIJE BU SA MARJANOVICEM, UKOLIKO PREMIJER PRISTANE NA RAZGOVOR

Objasnjenje razloga za povlacenje vladinog Predloga zakona

Zaposleni na unvierzitetu koji se protive ponudjenim zakonskim resenjima uvereni su da se vise nista ne moze stati na put usvajanju ovog dokumenta s obzirom na kampanju koju vode predstavnici vlasti

Beograd. - Na poslednjoj, vanrednoj sednici Nastavno naucnog veca Univerziteta u Beogradu zatrazen je hitan prijem kod premijera Mirka Marjanovica, kako bi se u tom razgovoru objasnili razlozi zbog kojih se insistira na povlacenju vladinog Predloga zakona iz skupstinske procedure. Medjutim, jos uvek je neizvesno da li ce doci do susreta predsednika vlade i delegacije BU. Odlazak u Nemanjinu 11 je u Kapetan Misinom zdanju planiran za danas, jer ce se, po utvrdjenom dnevnom redu, vec sutra poslanici izjasnjavati o paragrafima protiv koga su se izjasnila vecina veca fakulteta i instituta.

Ukoliko, pak, do razgovora ipak dodje, dekani i profesori najstarije visokoskolske ustanove u drzavi smatraju da ce se u tom slucaju delegacija sa BU (najverovatnije) ograniciti na clanove rektorskog kolegijuma. Niko nema nista protiv ni takvog resenja, ali su zaposleni na Univerzitetu koji se protive ponudjenim zakonskim resenjima uvereni da vise nista ne moze stati na put usvajanju ovog dokumenta s obzirom na kampanju koju vode najeksponiraniji predstavnici vlasti, medju kojima su i trojica potpredsednika Vlade, koji su prvi i predstavili zakon javnosti.

Studenti, koji su revolucionarniji od svojih profesora, insistiraju na generalnom strajku u slucaju da poslanici 26. maja prihvate vladin predlog zakona.Profesori nisu za tu soluciju, a to je kategoricno izjavio i dr Dragan Kuburovic, rektor BU, jer on smatra da je prekid rada u ovom trenutku pogubno resenje, posto je nastava koja je izgubljena u proslogodisnjem studentskom protestu jedva nadoknadjena. Profesori, medjutim najavljuju mogucnsot da se odustane od prijemnih ispita, mada su svesni da ce i u tom slucaju doci do podele po fakultetima. U svakom slucaju, kazu profesori, nece odustati od tuzbe Ustavnom sudu, ako poslanici izglasaju ponudjeni Zakon.

Deo univerzitetske javnosti je uveren da ce, ako se usvoji, taj zakon biti tesko sprovodiv. “Naci ce se ljudi koji ce pristati da budu dekani i pod ovakvim uslovima, ali ce naici na bojkot svojih kolega", tvrdi jedan od dekana BU i prognozira “potrese po fakultetima i teskoce u komunikaciji sa upravljackim telima, pri cemu ce koristiti i sva raspoloziva zakonska sredstva uodbrani svojih prava".

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /