ponedeljak, 25. maj 1998.

SAOPSTENJE HRVATSKOG HELSINSKOG ODBORA

Sprecava se povratak Srba

Zagreb, Beta. - Hrvatski Helsinski odbor za ljudska prava (HHO) saopstio je da je “pred ocima inostrane i domace javnosti vidljiv pokusaj hrvatske vlasti da po svaku cenu spreci povratak gradjana srpske nacionalnosti u Hrvatsku i da se spreci povratak Hrvata u BiH". U saopstenju HHO navodi da je “zaprepascen" izjavom predsednika hrvatskog Sabora Vlatka Pavletica prilikom susreta sa delegacijom nemackog Bundestaga da je Hrvatska spremna da prihvati povratak 80.000 Hrvata iz BiH koji se trenutno nalaze u Nemackoj.

“Posto se radi o Hrvatima iz BiH, zabrinjava cinjenica da predstavnici nemacke delegacije na taj nacin pomazu etnicisticki pristup problemu povratka u bivse jugolsovenske drzave. Predsednik Sabora Vlatko Pavletic izjavio je da se 'znaju i podrucja na koja bi se oni (Hrvati iz BiH) mogli naseljavati', navodi se u saopstenju.

HHO tvrdi i da raspolaze dokumentima o tome da hrvatska vlast vrsi pritisak na bosanske Hrvate, koji zele da se vrate u RS i delove Federacije pod muslimanskom kontrolom, da odustanu od svojih namera. U saopstenju se ocenjuje da je “ocigledno" da hrvatska Vlada planirala da “naseli Hrvate iz BiH u predele u kojima su pre rata Srbi cinili lokalnu vecinu, promeni nacionalni sastav tih krajeva i time, uz ometanje povratka Srba, stvori novo stanje na terenu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /