ponedeljak, 25. maj 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Vlada ili drzava

Pise: Stojan Cerovic

Za potrebe izbora u Crnoj Gori zrtvovana je Savezna vlada. Kad bi to pomoglo Socijalistickoj narodnoj stranci da pobedi, ona bi priznala Momira Bulatovica za novog premijera Savezne vlade. Izgleda da je to jedini nacin da on i njegova vlada opstanu. Ta vlada je, dakle, formirana da bi se izborila za politicku podrsku samoj sebi. Redosled poteza je sasvim neuobicajen: prvo vlada, pa izbori, ali to je samo jos jedno od originalnih domacih resenja koje nemastoviti svet ne shvata.

Medjutim, stranka Momira Bulatovica nece pobediti a velicini poraza cak ce doprineti to sto je njen predsednik navrat-nanos postao savezni premijer. Odnos prema Beogradu u Crnoj Gori je uveliko promenjen i postavljen vise horizontalno nego vertikalno. Bulatovic sad ne izgleda kao visa vlast, kao neko ko dolazi “odozgo", nego kao neko ko se uklonio, pobrinuo za sebe i emigrirao.

Jos od kad je otisao Ante Markovic navikli smo da ne obracamo paznju na Saveznu vladu i premijera, ali sad cemo tek da vidimo sta to znaci kad jedna od dve republike ne priznaje tu vladu. Naime, ako pobedi Djukanovic, a cini se da hoce, Crna Gora tesko moze pristati da predje preko cinjenice da je premijer izabran protiv njene volje. Uzalud bi neko probao da uveri Crnogorce da se to vise nece ponoviti. To bi bilo kao da se neko zakune da ce vas ubiti samo jednom i nikad vise.

Paradoks je u tome sto, barem prema dosadasnjem iskustvu, savezna vlada nema smisla bez savezne drzave, a te drzave nece biti ako premijer bude Momir Bulatovic. Dakle, njegovoj vladi potrebna je zajednicka drzava koja se rusi upravo zbog te vlade. Izmedju vlade i drzave Milosevic je vec izabrao vladu. Ako se prisetimo, njemu je to uvek i bilo vaznije. Valjda polazi od uvrenja da kad imas svoju vladu, neka drzava se uvek nadje. A, s druge strane, sta ce ti drzava kojom vlada neko drugi?

Ali, i ako od Crne Gore u SR Jugoslaviji ostane samo Momir Bulatovic, to moze ispasti sasvim dovoljno. Bice potrebno samo pronaci neku drugu republiku. Srecom Milosevic je kao dobra domacica: od ostataka jucerasnjeg rucka ume sa sastavi danasnji. Tu je Kosovo od kojeg se uvek da naciniti republika i to uz podrsku celog sveta. Niko, dakle, ne treba da brine za buducnost Jugoslavije. Dok je saveznog predsednika i premijera bice i republika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /