ponedeljak, 25. maj 1998.

Bucna dosada

Vojkan Ristic

Ruzne vesti iz kosovskog uzavrelog krcaga u neposredni komsiluk, dakle na jug Srbije, stizu zaobilaznim putem - preko Beograda. Drzavni mediji su ti koji treba da sacuvaju spokoj gradjana u opstinama Bujanovac i Presevo, ali i onima koje pripadaju Pcinjskom okrugu koji se prvi granici s juznom pokrajinom.

Oduvek je tako bilo, pa i sada nema ozbiljnijih razloga da se tu nesto menja.

Celnici Okruznog i Opstinskog odbora vladajuce stranke Krsta Janjic i Zoran Knezevic u tom pogledu imaju vrlo lak i jednostavan zadatak. Dovoljno im je da gledaju Drugi dnevnik RTS-a, pa da im sve bude potaman i jasno. To se ne odnosi samo na aktuelnu kosovsku dramu, vec i na sva druga pitanja vezana za politicki zivot i uopste zivot koji oni kreiraju u ovdasnjem socijalistickom zabranu.

Za to su oni sami, kao i clanovi partije koju predstavljaju na jugu Srbije, ponajmanje krivi. To iz razloga sto na jugu Srbije odavno vlada pasalucki sistem subordinacije, po kome se zna ko i kada i sta i koliko sme da kaze. Jednostavno, niko ne sme da bude pametniji od ustolicenog gubernatora za ovaj prostor Dragomira Dragana Tomica, koji je opet direktno vezan za vladu dvorskog jedinstva.

Otuda je krajnje “normalno" sto se Janjic i Knezevic, cesto i sa zakasnjenjem (to je sigurnije a i tako treba), oglasavaju po pitanju mucne kosovske zbilje, koja se i te kako tice i gradjana na podrucju juga Srbije.

Kada o svemu cuti njihov mentor Dragomir Dragan Tomic, onda je znaci vreme za okostala frazeoloska saopstenja, sacinjena kao da su sapirografisani cirkulari napisani u kabinetima polit komesara vladajuce stranke iz nekih davnih vremena.

Otuda i upozorenja “svetskim mocnicima da se okanu Kosova" da “nas puste da sami resavamo svoje unutrasnje probleme", pohvale “drzavnickoj mudrosti" i ostale pravolinijski inspirisane parole presnimljene iz Drugog dnevnika RTS-a i partijskih biltena i “poverljivih informacija" koje stizu u Vranje iz Beograda i predstavljaju jedini reper za licni partijski spokoj - ali i kloniranje ovdasnje javnosti.

Saopstenja redovno putuju put Beograda, ali celnici socijalista ne mrdaju iz Vranja. Niko jos nije otisao u Bujanovac ili Presevo da bar vidi kakva je tamo situacija, jer i najmanja kosovska iskra moze da zapali vatru i na ovim prostorima. U tom slucaju tesko da ce policija i vojska moci da budu garant da se mogu izbeci posledice po sam Pcinjski okrug. Umesto toga, lokalna televizija usnimila je politicko-privrednu elitu Vranja na promociji automobilskog ulja jedne svetske kompanije u Vranjskoj Banji.

Bucna politicka dosada se ispostavila kao posledica visegodisnjeg odsustva licnog stava i odredjenja prema politickoj stvarnosti trista kilometara juznije od prestonice. Ako je to do sada i prolazilo, pitanje je, s obzirom na aktuelni politicki trenutak, da li ce i ubuduce piti vodu. Osim ako nije u pitanju odnos u kome je najbitnije sacuvati sebe u odnosu prema vrhu, a i vrh postediti ruznih vesti iz “juzne Svajcarske" - nadomak Kosova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /