ponedeljak, 25. maj 1998.

VISE OD POLA MILIONA LJUDI POSETILO 65. POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

U centru paznje slovenacki i madjarski privrednici

“Jafa biskvit" iz Crvenke, pozarevacki “Bambi" i “Takovo" iz Gornjeg Milanovca izvozice u Sloveniju i Hrvatsku. Na Sajmu bilo 1.800 izlagaca iz 30 zemalja

Poslednji dan ovogodisnjeg 65. medjunarodnog Poljoprivrednog sajma stavio je tacku na izuzetno uspelu manifestaciju nakon koje svi zadovoljno trljaju ruke i domacini i izlagaci. Da je tako najbolji dokaz su brojke koje kazu da je proizvode preko 1.800 izlagaca iz nase i 30 drugih zemalja videlo oko 520.000 posetilaca sto je po recima finansijskog direktora Novosadskog sajma najveca poseta u poslednjih desetak godina.

Takodje i vrednost ugovora koji se mere u milionima maraka, koji su sklopljeni bas u vreme ovogodisnje manifestacije, potvrda su znacaja ove smotre. Da podsetimo samo na neke ugovore - firma “Todorovic" iz Valjeva, svoje pekarske i poslasticarske proizvode izvozice u Kuvajt, Francusku, Egipat, Austriju, Kanadu, Rusiju a po recima direktora marketinga i komercijalnih poslova Mise Cirica, za njih su zainteresovani i Madjari, Spanci, Italijani, Slovaci, Hrvati, Slovenci i Makedonci. Kada je rec o Hrvatima i Slovencima u ovim bivsim jugoslovenskim republikama sve vise ima interesovanja za ovdasnje proizvode. Kao sto smo vec pisali pored crvenackog “Jafa biskvita" dogovoren je proboj na tamosnje trziste pozarevackog “Bambija", gornjomilanovackog “Takova", krusevackog “Rubina" (koji vec ovih dana izvozi 1.000 tona vina u Japan) itd. “Delises" iz Vladicinog Hana bio je na “meti firmi iz Engleske, Kanade, Izraela, Italije, Ruske Federacije i Grcke dok je becejska “Sojaprotein" imala kontakte se, veoma izglednim, poslovnim partnerima iz Madjarske, Slovacke, Holandije i Nemacke.

Specijalizovane i druge izlozbe pratila su strucna savetovanja, a pojedini izlagaci i privrednici drugih zemalja imali su svoj sajamski predstavljacki dan od kojih posebno izdvajamo dane slovenacke i madjarske privrede kada je dogovorena veca robna razmena na najvisem nivou. Dvodnevna poseta madjarskog ministra za poljoprivredu Fridjes Nadja iskoriscena je za konkretizaciju nedavnog sporazuma o bilateralnoj saradnji koji je za Jugoslaviju potpisao Nedeljko Sipovac, savezni ministar za poljoprivredu.

N. Jovicevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /