ponedeljak, 25. maj 1998.

DRAGOLJUB STOSIC, PREDSEDNIK SINDIKATA VOZACA GSP, DOBIO RESENJE O OTKAZU

Zastrasivanje sindikalista

Cilj je da se radnici zastrase, da ne bi javnost saznala sta se u GSP radi, kako se unistava preduzece, kakva opasnost preti zaposlenima

Dragoljub Stosic, predsednik Sindikata vozaca GSP, ostao je bez posla. Ovaj sindikalista je pred kraj 1996. bio uhapsen zbog strajka koji je organizovao i vodio Sindikat na cijem je celu. Poznat je kao covek koji je sklon da ukazuje na raznorazne direktorske marifetluke i, kako kaze, sada zbog toga placa ceh.

- Otkaz koji je usledio posle prvostepenog disciplinskog postupka, mogao sam ocekivati, jer poslovodstvo, ali i gradska vlast, zasigurno nisu mogli da mi oproste, sto sam javno izrekao optuzbe za koje Sindikat vozaca GSP ima dokaze, kaze Stosic, podsecajuci na sindikalna upozorenja da je GSP, zahvaljujuci nezakonitostima u radu poslovodstva, bio u gubitku od dva miliona DEM. On smatra da je katastrofalni gradski prevoz najpre posledica bahatog ponasanja koristoljubivih direktora, a da sve to osnivac - gradska vlada, posmatra blagonaklono.

Na sve ovo reaguje i Milojica Cvijovic, advokat i pravni zastupnik Sindikata vozaca GSP, koji je ulozio prigovor na resenje o otkazu.

- Cilj postupka je da se Stosic, kao predsednik Sindikata vozaca GSP, eliminise iz radne sredine, posto vec vise od dve godine ukazuje na kriminalne radnje ranijeg poslovodstva GSP. Sve sto je Stosic javno rekao, nije njegov licni stav, vec stav vecine clanova Izvrsnog odbora Sindikata vozaca GSP, kaze advokat. "Strasno je i to sto, za sve na sta je ukazivao Sindikat vozaca GSP-a javnosti prenosio njegov celnik, sudski nije utvrdjena disciplinska odgovornost, pa ipak je usledio postupak po kojem Stosic ostaje bez posla", ocenjuje Milojica Cvijovic.

Resenje o otkazu, prvostepeni disciplinski organ doneo je je 28. aprila ove godine, a Stosic ga dobio po kuriru 30. aprila, rano ujutro. Ovakva ekspeditivnost, istice nas sagovornik, reagovanje je poslovodstva na istupanja ovog sindikaliste.

- Optuzuju me da sam, dajuci izjave stampi, naneo ogromnu stetu ugledu GSP i putnicima i poslovnim partnerima, jer GSP u svetu uziva veliki ugled. Tvrde da sam izjave novinarima davao u toku bolovanja i tako bolovanje zloupotrebio. To je netacno, jer sam u vreme bolovanja, sa stampom komunicirao preko saopstenja, a i priroda bolesti me ne vezuje za postelju, vec mi samo brani upravljanje autobusom do potpunog izlecenja. Ocigledno je da odluka o otkazu iz GSP predstavlja sasvim preciznu poruku poslovodstva i Skupstine grada svim zaposlenima - da cute, da ne vide sto je ocigledno, da ne ukazuju na lopovluke. Zele sve da ucutkaju, da ih navedu na pomisao "sta sve meni moze da se desi, kad je predsednik Sindikata ovako prosao", upozorava Stosic.

Na kraju, uprkos pesimistickom ocekivanju da ce u drugostepenom postupku ova odluka biti potvrdjena, Stosic naglasava da sindikat ne sme da ustukne pred ovakvim pritiscima i sikanom, dodajuci da se obezglavljivanje sindikata priprema u GSP ali i rukovodstvu tamosnjeg Nezavisnog sindikata, "jer od sest suspendovanih sindikalaca, jedan je vec dobio resenje o otkazu".

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /