ponedeljak, 25. maj 1998.

ZURKA GODINE U NOVOM SADU

“Da srusimo zid ispred nas..."

U ledenoj hali novosadskog Spensa oko dve i po hiljade studenata, prekjuce je, kao sto slike kazu, uzivalo i na najbolji nacin se zabavljalo, zahvaljujuci Studentskoj uniji Fakulteta tehnickih nauka u Novom Sadu. Noise spring partdz ili, kako je najavljeno, “Zurka godine" organizacijom i raspolozenjem potvrdila je oba svoja imena i, sasvim je izvesno, niko nije iz ledene hale mogao izaci (a poslednji su izlazili oko pola pet ujutro) i reci da provod nije bio vrhunski. U goste Novosadjanima doslo je, na poziv organizatora, i nekoliko stotina studenata iz drugih univerzitetskih centara u zemlji

Muzika koja je pustana sa razlgasa, dok je publika ulazila u dvoranu, bila je uvod u celonocno “ludilo". Kada je atmosfera bila dobrano zagrejana, nastupio je novosadski sastav “Zbogom Brus Li", sa vec prepoznatljivom, originalnom kostimografijom: ovog puta to je bio spoj suknjice na karnere, “Napoleonove" kape, muskog donjeg vesa... Pored dobre muzike, publici su priredili i performans “Unistavanje mobilnog telefona".

- Za lose stanje u zemlji, izmedju ostalog, krivi su i mobilni telefoni - rekao je Slavko, pevac ZBL i uz “tus" razbio jedan primerak improvizovanog “mobilca", na opste odusevljenje i odobravanje posmatraca.

Deca losih muzicara pobosljali su svojom muzikom i inace dobru atmosferu u dvorani. Njihov “Vlade Divac" doveo je atmosferu do usijanja. Ali samo za one koji nisu mogli pretpsotaviti dalji tok zurke. Jer, nakon DLM-a na binu su izasli Dragoljub Djuricic i dvadeset bubnjara, ciji su ritmovi u narednih sat i po diktirali emocije publike. Svirka je pocela iza zida napravljenog od stiropornih blokova, koji je razdvajao bubnjare od publike. Izmedju njih stajao je samo beogradski glumac Ivan Jeftovic, ponovivsi nekoliko desetina puta, svaki put sve glasnije “Hocemo li da srusimo zid ispred nas?". Dok su se u pozadini culi bubnjevi, pomalo zbunjena publika je muzicare mogla da vidi samo preko video- bima. Kada je, konacno, uz “eksploziju" konfeta i prasak, zid pao, masa je “otkacila". Oni koji su do tada samo pljeskali u ritmu, tog trenutka poceli su da skacu i igraju, duvaju u pistaljke, vriste... Ukratko - da se zabavljaju kako davno nisu. Trio Djuricic-Secerov-Bratusa “prasili" su vise od sat i po, da bi pred kraj poslednje numere, najpre spontano, a onda i uz pomoc Jeftovica sa bine krenulo “Aj’mo, ’ajde, svi u napad" - da li samo kao secanje na proslu zimu, ili kao nada i zelja studenata da ponovo, javno pokazu svoje nezadovoljstvo. Mozda i kao najava nekih novih dogadjaja.

Kao specijalni gost Dragoljuba Djuricica nastupio je, za bubnjevima, naravno, i glumac Bogdan Diklic, koga publika uz masovno “Bogdane, Bogdane" nije pustala sa bine. Poslednju numeru, i nekoliko bis-nastupa izveo je orkestar od dvadeset bubnjara, pod dirigentskom palicom “majstora ritma" Dragoljuba Djuricica. Kolona bubnjara i plesacica iz Novog Sada i Beograda u nekoliko navrata se prosetala kroz publiku. Posle poslednjeg bisa, publika koja je sve vreme, u punom sastavu, uz ritam igrala sve - od crnackog “tribal dance" do “sote", jednostavno vise nije imala snage da jos jednom pozove muzicare na binu.

Posle krace pauze binu su preuzeli disk-dzokeji iz grupe Noisedestruction, i tehno-partdz se nastavio do rano izjutra. Posetioci su imali priliku da uzivaju u buci i osvetljenju Studija “Berar", nezvanicno najbolje opreme te vrste u zemlji.

- Kada ce ponovo biti nesto ovako dobro? - pitali su studenti koji su tek posle pola tri poceli da odlaze, jos uvek pod utiskom onoga sto su doziveli. Kako su u Studenstkoj uniji FTN objasnili, ovo je tek jedna u nizu zurki koje ce, svaki put u drugom gradu, organizovati jugoslovenske studentske organizacije. Jedno je sigurno: novosadski studenti zadali su “domaci zadatak" organizatorima sledece zurke koja ce se, kako smo saznali, odrzati pocetkom iduceg semestra, najverovatnije u Beogradu.

Danka Milosavljevic

Zeleznica otkazala dogovor

Jugoslovenska zeleznica je, dok se Noise spring partdz pripremala, obecala da ce svi studenti koji iz Beograda budu isli na zurku moci da kupe upola jeftiniju povratnu kartu. Kada su u subotu, medjutim, studenti dosli na stanicu u Beogradu, ispostavilo se da od dogovora nema nista, pa je, tako veliki broj studenata ostao kod kuce. Objasnjenje za ovakav potez nisu mogli dobiti cak ni oni kojima je ovakav, inace lep gest, obecan.

FOTO: Dragan Gojic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /