ponedeljak, 25. maj 1998.

ZAVRSENO ZASEDANJE SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA SPC

Sabor zabrinut zbog situacije na Kosovu

Beograd, FoNet. - Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrazava svoju najdublju zabrinutost zbog sporosti prevazilazenja krize na Kosovu i Metohiji, kao i zbog nasilja i terora koji tamo i dalje traje nesmanjenom zestinom, saopsteno je sa redovnog zasedanja Sabora, odrzanog od 11. do 23. maja u Beogradu, pod predsednistvom Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla.

"Sabor osudjuje teror i svaku primenu nasilja, ma sa koje strane ono dolazilo, i smatra da se pitanje Kosova i Metohije moze resiti jedino demokratskim sredstvima, putem iskrenog dijaloga, u kojem bi, pored najvisih predstavnika Republike Srbije i predstavnika kosovskih Albanaca, ucestvovali i predstavnici kosovsko-metohijskih Srba, Turaka, Roma, Muslimana i Gorana", navodi se u saopstenju.

U najboljoj zelji da doprinese miroljubivom resenju problema, Sabor se obratio predsedniku Jugoslavije i predsednicima Srbije i Crne Gore, kao i predsednicima njihovih narodnih skupstina, sa trazenjem da se hitno sastanu, uz ucesce delegacije Sabora na celu sa Njegovom svetoscu patrijarhom, radi svestranog dijaloga o ovom zivotno vaznom pitanju. Predsednici Jugoslavije, Srbije i Skupstine Srbije nisu se, na zalost, odazvali pozivu, navodi se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /