ponedeljak, 25. maj 1998.

REDOVNA SKUPSTINA KOSARKASKOG SAVEZA JUGOSLAVIJE

“Za kruhom" godinu dana mladji

Beograd.- Dnevni red redovne Skupstine KSJ odrzane u Beogradu iscrpljen je za svega petnaestak minuta. Delegati su bez primedbi usvojili odluke koje je nekoliko sati ranije pripremilo Predsednistvo, vruce teme kao sto je rasprava o zahtevu komesara Lige Radomira Sapera da mu najvisi forum domace kosarke da podrsku ili ce podneti ostavku, ostavljene su za kasnije.

ODLUKA REGISTRACIONE KOMISIJE

Jestratijevic moze u Zvezdu

Registraciona komisija KSJ razmatrala je zahteve igraca koji su pozeleli da promene sredinu iako su pod ugovorom. Najvecu paznju izazvala je odluka da Nikola Jestratijevic moze da predje u Crvenu zvezdu, za taj transfer neophodno je samo da crveno-beli FMP Zelezniku plate obestecenje predvidjeno vazecim ugovorom. Amin za raskid ugovora dobili su i Srdjan Djuric i Tomica Zirojevic iz sabacke Ive.

Izmene su pretrpeli Registracioni pravilnik i sistem takmicenja. Najspornija je svakako bilo pitanje starosne granice za odlazak igraca u inostranstvo. Predstavnici Crvene zvezde i Partizana bili su protiv, ali su na predsednistvu KSS nadglasani tako da ce kosarkasi ubuduce moci u pecalbu kada navrse pune 23 godine, odnosno u godini kada pune 24. Do sada je taj limit bio za godinu visi. U Prvoj “B" ligi moci ce da igraju samo tri igraca rodjena 71. i starija, tako da ce se nastaviti s praksom da nizi rang takmicenja bude prilika za kaljenje mladih kosarkasa. Oni ispod 20 godina moci ce da nastupaju u nizem rangu i sa dvojnom licencom. Prva “B" liga ce i dogodine imati 14 klubova, a ne najavljivanih 12, zbog veceg “optimalnog" broja utakmica. Prelazni rok ce zbog ovih promena biti produzen za tri dana i trajace od 1. do 11. juna.

Z. P.

Stojakovic i Tarlac jos “ilegalci"

Sudbina Stojakovica i Tarlaca kad je njihov nastup za reprezentaciju na SP u Atini u pitanju- jos uvek je neizvesna. Zvanicnici iz KSJ obavili su nove razgovore sa igracima, nazalost mnogo faktora koji mogu presuditi o tome da li ce igrati za “plave" na Mondijalu mogu se nazvati- visom silom. Tarlac zbog moguceg strajka u NBA moze odloziti potpisivanje ugovora sa Cikagom cak do septembra, ni Stojakovic jos uvek nije odlucio gde nastavlja karijeru.

Prema najavama iz KSJ sve ce biti mnogo jasnije vec do srede kada ce o spisku igraca i pripremama reprezentacije biti odrzana konferencija za stampu.

TOMASEVIC IPAK IDE IZ PARTIZANA?

Bulatovic jos na stend-baju

Beograd.- Glasine koje su proteklih dana dopirale iz kuloara u prostorijama Kosarkaskog kluba Partizan, ocigledno nisu bile bez osnova. Naime, MVP proteklog sampionata i najbolji igrac crno-belih Dejan Tomasevic, verovatno ce karijeru nastaviti u inostranstvu. Iako je pre samo par meseci potpisao novi dvogodisnji ugovor sa Partizanom, evidentno je da je opstala klauzula po kojoj, uz adekvatnu nadoknadu, sve moze i da se raskine uz obostrano zadovoljstvo.

Ni Tomasevic, ni bilo ko iz uprave kluba nije hteo nista konkretnije da kaze o novom poslodavcu reprezentativnog krilnog centra, sve ce navodno biti poznato ovih dana.

- Jedino sto mogu da izjavim je da je u pitanju veliki klub, s velikim ambicijama kao sto je i Partizan. Postoji raspolozenje sve tri strane da do dogovora i dodje- bilo je sve sto se moglo cuti od Tomasevica.

S druge strane u taboru crno-belih su prilicno “zakopcani". U javnost je ipak prodrlo da trener Vladislav Lucic u ekipi ne zeli igrace koji su tu protiv svoje volje, neko je verovatno i izracunao da se za pare od tog transfera moze dovesti igrac slicnih kvaliteta i jos nesto- usparati. Ne krije se, doduse, da je Partizan intenzivirao pregovore sa Nikolom Bulatovicem u trenutku kad je odlazak Tomasevica postao skoro izvestan.

DA LI JE NA POMOLU NOVI SLUCAJ U JU-BASKETU

Covic: Zvezda radi “ispod zita"

Beograd. - Odluka Registracione komisije KSJ da Nikola Jestratijevic moze da izabere klub u kojem ce nastaviti karijeru u FMP Zeleznik prihvataju, ali uz prethodno ispunjenje niza uslova predvidjenih ugovorima, aneksima, potpisanim izjavama i ugovorenim obavezama koje su prihvatili Zeleznik i Crvena zvezda kada je mladi centar pre dve godine promenio klub.

“Istorijat" je na jucerasnjoj konferenciji za stampu do najsitnijih detalja izneo predsednik FMP Zeleznik Nebojsa Covic. Usput je “kao na sudu" sve potkrepio kopijama, faksimilima, izvestajima vestaka- grafologa. Sustina je u sledecem (tvrdi Covic): Crvena zvezda bi htela da vrati Jestratijevica “dizanjem ruku" i glasanjem u forumima, ali ce FMP Zeleznik pristati na to samo kada dobije i poslednju paru ulozenu u ovog kosarkasa.

Kada je suma u pitanju moze se tacno izracunati do poslednjeg dinara kada se sve sabere u pitanju je (otprilike) - 350.000 maraka. Jestratijevic je u medjuvremenu dobio stan i taj “izdatak" se racuna. Za sve, inace, postoji dokumentacija.

Uostalom, evo price Nebojse Covica:

- Ugovor sa Nikolom Jestratijevic napravljen je u junu 1996. godine ali tada je papire potpisala i Crvena zvezda. Predvidjeno je da posle dve godine igrac sam odluci da li ce karijeru nastaviti kod nas, ili ce se vratiti u maticni klub. Dogovorili smo se da se u slucaju odlaska u inostranstvo prethodno saglase nasa dva kluba. S obzirom da je Jestratijevic dosao kao neafirmisani igrac, da je kod nas napravio ime, 25. maja 1997. godine. potpisao je izjavu da ce igrati za FMP Zeleznik do kraja ugovora. Sada spori da je na tom papiru njegov potpis. Trazili smo ekspertizu vestaka-grafologa i evo rezultata: potpisi Nikole Jestratijevica na spornim i nespornim dokumentima su - identicni. Obavestili smo o tome Crvenu zvezdu, prvo usmeno, pa pismeno. Mi ne bezimo od dogovora. Ako zele da nas centar igra za njih moraju da plate, prvo onoliko koliko su dobili kada ih je Jestratijevic napustio (to stoji i u ugovoru dva kluba), ali i sve ostale troskove koje je nas klub imao. Podrazumeva se i novac za stan. Razumem nastojanje da nas prvak napravi tim koji ce nas dostojno reprezentovati u Ligi sampiona, ali ne razumem nastojanje da se sve resi “dizanjem ruku" i preglasavanjem. A znamo kako se kod nas glasa - ne postuju se pravo i cinjenice. Mi bismo da se dogovorimo sa Crvenom zvezdom, oni spore troskove, ali necemo dozvoliti da nam otmu Jestratijevica.

Predsednik FMP Zeleznik je pomenuo i Zakon o obligacionim odnosima, zavlacenje ruku u tudji dzep, klubasenje kod nekih clanova Registracione komisije, opredeljenja njegovog kluba da oslobodi obaveza igrace, ali uz prethodan dogovor i placanje obestecenja, tako je prestala saradnja sa Goranom Boskovicem, “sporan" Dejan Radonjic ce ipak ostati u Zelezniku. Usput smo culi i da su ovi igraci dobili “20 odsto vise nego sto je predvidjeno ugovorom".

Kako ce se zavrsiti “slucaj Jestratijevic" tesko je predvideti. Suma koju ocekuje Zeleznik (350.000 maraka) nije mala, nisu male ni ambicije Crvene zvezde. Prvak bi da kupi i Vladu Scepanovica, Nikolu Bulatovica...

Hoce li FMP praviti smetnje prvom centru? Nece!

Bulatovic moze da izabere klub, ali zna se uz poprilicno obestecenje, kaze Covic.

R. Popovic

Komesar prekoracio ovlascenje

Radomir Saper je prekoracio svoje ovlascenje kada je izrekao kaznu od sest meseci nasem direktoru Vladimiru Manojlovicu, tvrdi Covic i komentarise izjave komesara Vinston JUBA lige o njegovoj (Covicevoj) frustriranosti.

- Saper me podseca na nekog koji je doziveo buru. Kada sam ga vratio u KSJ dosao je da bi rascistio odnose u sudijskoj organizaciji. Bio sam uveren da je Rade Petrovic najveci gresnik JU-kosarke, komesar je veci gresnik i od njega. Nije nista, ili jako malo uradio. Necu ovoga puta o dnevnicama, putovanjima, sujeti. Sto se frustracije tice ja sam i pre Sapera jasno pokazao sta o takvima mislim.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /