ponedeljak, 25. maj 1998.

POKRET ZA ZASTITU LJUDSKIH PRAVA

Vidljivi delic ogromnog podvodnog ledenog brega

Dr Janko Popovic

Predlog Nacrta novog Zakona o univerzitetu kojim se univerzitet stavlja pod kontrolu Vlade (stranke na vlasti), i tako mu se oduzima autonomija, jeste puko nastavljanje ranijih pogubnih reformi obrazovanja i prikrivena praksa intelektualnog kastriranja nacije.

Ujedno, to je ponavljanje ranijih gresaka, umesto da se iz njih izvuku pouke, prepoznatljivo je nazalost, da snage mraka i zla, umesto da sprovode istinske reforme, nastavljaju sa sabotazom nacionalnih interesa.

Mi smo izgubili korak sa svetom, jer je decenijama bilo prigusivano funkcionisanje nacela sposobnosti.

Ovaj Nacrt zakona vraca nas dvadeset godina unatrag, kada su se ondasnji borci za ljudska prava i disidenti izborili za klauzulu MPP-MORALNO POLITICKE PODOBNOSTI (pravo da samo clanovi SKJ i njihovi saradnici mogu biti rukovodioci preduzeca i obrazovni kadrovi), Ustavni sud SFRJ je oglasio MPP kao nezakonitu. Do tada je MPP bila upisana u zakonima, drustvenim dogovorima, statutima preduzeca, u oglasima za zaposljavanje. Iako je zvanicno ukinuta, ona je i dalje primenjivana u praksi, samo na skriveniji nacin.

Ovaj Nacrt zakona je vrlo slican, ako nije i gori, od famozne Reforme usmerenog obrazovanja iz 1977/78. godine koju je inaugurisao dr Stipe Suvar, i koja je imala svoje ishodiste u doktrinama. J.B. Tita i Kardelja. Grupa politickih neznalica, ili pak zlonamernih pojedinaca, koja je autor ovoga Nacrta, uvija se u jagnjece koze zastitnika Srpstva, a u stvari cine neprocenjive stete nasem narodu i mladom narastaju. A sve zarad svojih sumnjivih (i kratkotrajnih) karijeristickih kalkulacija, i zbog svoje politicke kratkovidosti. prepoznatljivo je da ostrascene zlouptrebljavaju daljinskim upravljacem “suvarovci" iz geopolitickog okruzenja, i nahuskavaju ih na umne ljude, i da zaustavljaju promene na bolje.

Kriza u drustvu se produbljuje i na delu je dogmatizam, politicki primitivizam i cinizam, na racun stradanja nase omladine. To je gore od kulturne revolucije, koja je u Kini odavno zaboravljena. Ogromne stete ce imati i sami strudenti. Oni danas predugo studiraju (a tako je vec skoro pet decenija), ne sto su lenji ili nenadareni, nego sto je takav drustveni okvir i zvanicna strategija. Oni zive i uce u krajnje neravnopravnim uslovima, bez adekvatnih materijalnih pogodnosti, u trahu od rata, od kriminalaca, bez perspektive za zaposljavanje, dele traume i more roditelja, produzene studije su za njih beg od surove stvarnosti koja ih je unesrecila i obespomocila. Ako izgube pravo na studije, bice gurnuti u ubrzano rastakanje i alijenaciju licnosti ili izgon iz zemlje (gde su satanizovani upravo od pocetka i da ce mnogi vlro nadareni zavrsiti na djubristima).

(Autor je predsednik Pokreta za zastitu ljudskih prava iz Beograda)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /