ponedeljak, 25. maj 1998.

PREDIZBORNI SKUP KOALICIJE “DA ZIVIMO BOLJE - MILO DJUKANOVIC" U GOLUBOVCIMA

Crna Gora nije antisrpska, ali jeste crnogorska

Rusenje Slobodana Milosevica ne zelim po svaku cijenu, “vec demokratsku negaciju njegove apsolutisticke vlasti", rekao je Djukanovic

Podgorica. - Na preksinocnjem predizbornom skupu u Golubovcima, desetak kilometara juzno od Podgorice, Djukanovic je svojim pristalicama i simpatizerima porucio da demokratske i reformske snage u Crnoj Gori nastoje da “probude usnulu i razjedinjenu demokratsku javnost u Srbiji i da prihvate pruzenu ruku iz Crne Gore" kako bi zajednickim snagama stali na put retrogradnoj i prevazidjenoj politici Slobodana Milosevica i njegove supruge Mirjane Markovic".

Svoj dolazak u Zetu, gdje je na predsjednickim izborima imao mnogo manje glasaca nego njegov protivkandidat Momir Bulatovic, predsjednik Crne Gore je objasnio zeljom da “doprinese priblizavanju ljudi na ovom podrucju i uspostavljanju pokidanih prijateljstava, a nikako da stvara neprijatelje". Na optuzbe Momira Bulatovica i njegovih pristalica da su “Srbi ugrozeni u Crnoj Gori", Djukanovic je rekao da to nije tacno. “Srbi su, jedno je izvjesno, nastradali samo onda kada su ih stitili Milosevic i Bulatovic. Tamo su ostala zgarista i groblja - konstatovao je Djukanovic, izrazivsi nadu da “tako nece biti i u Crnoj Gori i SRJ".

“Nema u Crnoj Gori niko mandat da vodi antisrpsku politiku. Svako mora znati da Crna Gora nije antisrpska, ali da jeste crnogorska", porucio je predsjednik Crne Gore, sto je pozdravljeno burnim aplauzom i poklicima “Milo, Milo..."

Crnogorci ne ljube lance

"Onima koji Crnu Goru hoce da pretvore u koloniju predsjednik Skupstine Podgorice dr Mihailo Buric porucio je da "Crnogorci ne ljube lance", dok je dr Jovan Kavaric svoje komsije upozorio na cinjenicu da se "nalazimo u sudbonosnom trenutku". "Postujmo tradiciju, ali okrenimo se buducnosti i istjerajmo mrznju sa ovih prostora" , rekao je dr Kavaric.

Govoreci o politickim razlikama izmedju njega i Momira Bulatovica, Djukanovic je, pored ostalog, konstatovao da on “politiku i vlast dozivljava kao odgovornost i kao sredstvo da dodje do cilja, sto znaci boljeg narodnog zivota". Oni (Milosevic i Bulatovic) “vlast dozivljavaju kao cilj da bi sebi priustili blagodeti naustrb naroda i drzave", naglasio je crnogorski predsjednik i to ilustrovao naseljavanjem Bulatovica na Detinje. “Bulatovicu je bilo malo da se, nakon neustavnog smjenjivanja Savezne vlade, useli u kabinet Radoja Kontica, pa je uselio u kabinet Josipa Broza. On tako slijedi politiku grandomanije Slobodana Milosevica, koji se,i pored svojevremenih kritika na Titov racun, uselio u Beli dvor", rekao je Djukanovic.

Miodrag Vukovic, predsjednik podgoricke organizacije Demokratske partije socijalista i potpredsjednik Vlade Crne Gore rekao je da “Bulatovic ne umije samog od sebe da odbrani". “Tuga i sramota! Podcijenio ga je i onaj ko ga je kandidovao za mandatara Savezne vlade ne dosavsi u Skupstinu SRJ. Nece proci puno vremena kada ce ga i on pustiti niz Dunav", rekao je Vukovic. Prema njegovom misljenju, dobro je sto se Bulatovic sklonio izvan Crne Gore. “Zna on da je vec izgubio u Crnoj Gori. Podvalama i lazima se ne dobija vlast. Pobjegao je na Dedinje i iza sebe ostavio haos. Otisli su sijaci haosa i mrznje", rekao je Vukovic, podsjecajuci kako je Bulatovic prosao prvog dana u Niksicu - “predsjednik vlade Miloseviceve autonomne oblasti Dedinje grad celika napustio je pognute glave!"

B. I. M.

Ne moze “ pobjeci"

Djukanovic je kazao da su u pravu oni koji sada po Crnoj Gori nose parole na kojima pise “Pobjeze!" Bulatovic je pobjegao od podjela i mrznje koje je sam napravio u Crnoj Gori. Ali, ne moze pobjeci. Crna Gora mu je zapamtila ono sto je uradio" - istakao je predsjednik Crne Gore.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /