ponedeljak, 25. maj 1998.

REAGOVANJA NA DRUGI SUSRET ALBANSKE I SRPSKE STRANE U PRISTINI

Nada u prekid sukoba

Pristina. - Nakon susreta srpske i albanske delegacije: odrzanog u prostorijama kosovskog PEN centra u Pristini, reagovanja bi semogla podeliti u dva osnovna pravca: Vecina pozdravlja pocetak razgovora i nada se ne samo konacnom dogovoru o resenju kosovske krize, vec i sto brzem prekidu sukoba koji su, zasad, svedeni na okrsaje izmedju srpske policije i OVK.Ima i onih koji, pozdravljajuci pocetak razgovora, ne vide skori uspeh ovih susreta i tvrde da su Albanci pristajuci na odustajanje od medjunarodnog posredovanja i neutralnog terena, unapred osteceni.

Koordinator pregovarackog tima kosovskih AlbanacaFehmi Agani izjavio je da dijalog izmedju kosovskih Albanaca i vlasti u Beogradu predstavlja “dobar i koristan susret". Medjutim, napomenuo je da je, za sada, saglasnost postignuta samo o nastavku razgovora i o programu radnih pregovarackih grupa. On je ocenio da treba “ukinuti razne blokade, povuci pooliciju i vojsku" sa Kosova i “ omoguciti slobodno kretanje ljudi i robe na Kosovu".

Parlamentarna partijca Kosova Adema Demacija saopstila da srpska strana, “za sada, nije spremna za dijalog koji ima za cilj resenje kosovskog pitanja". “Srpska politika postavila je Albancima izbor: ako zele slobodu - Albanci moraju da ratuju, ukoliko to nezele onda treba da se pomire sa ropstvom u okviru Srbije", kaze u saopstenju. Potpredsednik te partije Bajram Kosumi izjavio je za danasnji broj dnevnika na albanskom jeziku “Kohaditore" da “dijaloga moze biti samo ukoliko Srbija ispuni uslove koje je postavila KOntakt grupa.

Srpska politika i (predsednik SR Jugoslavije Slobodan) Milosevicev tim srpsko-albanskim dijalogom samo pokusavaju da dobiju na vremenu, dok Albanci dijalogom ne dobijaju nista...

Rifat Bljaku, potpredsednik Parlamentarne partije Kosova, ove razgovore okarakterisao je kao “vazan politicki akt" i ocenio kao uspene samim tim “sto je razgovor otpoceo. Bez obzira sto se razgovori vode u teskim i slozenim prilikama, Bljaku smatra da “sudeci po saopstenjima, ima razloga za optimizam". Potpredsednik PPK izjavio je, nakon drugog susreta u Pristini, da su oni uspeli samim tim ukoliko spasu makar jedan zivot na Kosovou, i da, bez obzira na pocetne velike razlike njih treba prevazici, smatrajuci da je albanska strana odricuci se posrednika, ucinila gest dobre volje, mada su, po njegovom misljenju, posrednici u senci da priskoce ukoliko zatreba.

Generalni sekretar Albanske demohriscanske partije Kosova Simon Augustini je, za “Kohu ditore", izjavio da “prvi susret pregovarackih timova treba da donese prve rezultate i da albanski tim treba da bude pripremljeniji u buducim susretima".

Sekretar Organizacionog odbora Novog demokratskog saveza Mhemet Hajrizi izjavio je da je “pitanje Kosova medjunarodni problem u cijem resavanju treba da posreduju relevantni medjunarodni faktori".

D. Banjac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /