utorak, 26. maj 1998.

MAHMUT BAKALI, CLAN ALBANSKOG PREGOVARACKOG TIMA

Cilj pregovora treca republika u SRJ

Bakali je najavio i mogucnost novog referenduma medju kosovskim Albancima za slucaj da kompromis postignut u pregovorima sa Beogradom bitnije odstupa od onoga sto je odluceno na referendumu iz 1991. godine

Bon, Beta. - Clan pregovaracke delegacije kosovskih Albanaca Mahmut Bakali izjavio je da je cilj pregovora koji se vode s Beogradom da Kosovo dobije status trece jugoslovenske republike. “Ubedjen sam da autonomni status poput onoga koji smo imali 1974. godine ovog puta ne bi bio resenje", izjavio je Bakali u razgovoru za berlinski dnevni list “Velt". Bakali je ocenio da bi status za Kosovo, kakav sada ima Crna Gora, bio primamljiv i za predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica, kojeg smatra “pragmaticarem". “On bi mogao ovakav status da iskoristi da uveca svoju moc", rekao je Bakali. On je “privlacnost ove opcije" za Milosevica objasnio cinjenicom da bi time bio “smanjen uticaj Crne Gore na saveznom nivou, dok bi relativan uticaj Srbije u saveznom parlamantu porastao ukoliko bi postojala i treca republika".

Bakali je dodao da americki ambasador u Makedoniji Kristofer Hil sve vreme razgovora srpske i albanske delegacije sedi u susednoj sobi. “Ukoliko se pojavi neki problem, Albanci zakucaju na vrata i traze savet", dodao je on. Bakali je najavio i mogucnost novog referenduma medju kosovskim Albancima za slucaj da kompromis postignut u pregovorima sa Beogradom bitnije odstupa od onoga sto je odluceno na referendumu iz 1991. godine. “U ovoj godini ce se pokazati da li nezavisnost mozemo da ostvarimo mirno ili ce razvoj dogadjaja krenuti drugim putem" , rekao je Bakali. On je upozorio na “mogucnost jacanja uticaja" ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova.

“Kod nase mladezi postoji epidemija da je patriotskije pridruziti se Oslobodilackoj vojsci Kosova (OVK), nego podrzavati Demokratski savez Kosova (DSK)", ocenio je Bakali i pozvao “vodju DSK" Ibrahima Rugovu da “preko nekog od svojih vodecih politicara", stupi u kontakt sa OVK. Bakali je u intervjuu odbio upotrebu nasilja u resavanju kosovskog problema i istakao da pregovori nemaju alternativu. “Mozda su oni koji biraju nasilje realisti, ali ja sam idealista", rekao je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /