utorak, 26. maj 1998.

UDRUZENJE PRAVNIKA O PREDLOGU ZAKONA O UNIVERZITETU

Krsenje medjunarodnih dokumenata

Beograd. - Zakoni o kojima se javno ne raspravlja i koji nisu predmet kritike nemaju legitimitet jer pate od jednostranosti. Zakon o univerzitetu ocigledan je primer, tim pre sto se o njemu nisu izjasnili oni kojih se direktno tice vec je donesen “tajnim kanalima", ocenili su pravni eksperti na sinocnjem skupu u organizaciji Udruzenja pravnika Srbije. Rec je o nipodastavanju univerziteta i profesora i anticivilizacijskom zakonu suprotnom medjunarodnim dokumentima, smatraju oni.

Ovom skupu jurista nisu se, naime, iako pozvani, odazvali, oni koji su bili za njegovo donosenje pa tako nije bilo suceljavanja misljenja. Ucesnici javne raprave u Udruzenju smatraju da se radi o potpunom ukidanju autonomnosti univerziteta i svodjenju nastave na nizu politicku skolu.

Po misljenju dr Dragoljuba Popovica, ovaj zakon je u suprotnosti sa medjunarodnim dokumentima i domacom tradicijom o polozaju univerziteta. On je ovo ilustrovao primerima iz prakse francuskog i italijanskog univerziteta na koje se ovdasnje vlasti, inace, pozivaju.

Dr Stevan Lilic ukazao je na inkompatibilnost zvanja i funkcija protagonista odnosno autora zakona u odnosu na interes koji zastupaju jer su i profesori univerziteta i predstavnici vlade. Broj krivicnih odredbi u zakonu o univerzitetu ukazuje na represivni karakter kakav postoji jos samo u krivicnom zakonu, naglasio je dr Dragoljub Stojanovic.

Prema misljenju dr Marije Bogdanovic, rektora Filozofskog fakulteta, cilj novog zakona o univerzitetu je “rasparcavanje" univerziteta (npr. odvajanjem naucnih instituta) kako bi se autonomija potpuno ukinula a izbor nastavno-naucnog kadra stavio pod kapu politike.

Ucesnici sinocnje raprave slozili su se da se izvesnim popustanjem studentima zeli postici njihovo podvajanje od profesora koji ce, ukoliko se zakon usvoji, biti birani van svakih naucnih kriterijuma.

B. O. I

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /