utorak, 26. maj 1998.

SINOC NA TRGU REPUBLIKE ODRzAN MITING ZA ODBARNU AUTONOMIJE UNIVEZITETA I SLOBODE MEDIJA

“Doslo je vreme da pocnemo da pobedjujemo"

Beograd - “Milo, Milo, Zorane, Zorane, Vuce jajaro, bando crvena, Slobo odlazi" uzvikivalo je nekoliko hiljada Beogradjana tokom sinocnjeg mitinga za odbranu slobode medija i autonomije Univeziteta, odrzanog po kisi na Trgu Republike u organizacije Demokratske stranke. Uz poziv na okupljanje danas u 10 casova ispred Skupstine Srbije u znak solidarnosti sa profesorima i studentima BU, ucesnici mitinga istakli su tri osnovna zahteva: izradu novog predloga Zakona o Univezizetu uz konsultacije sa Univezitetom, ostavku ministra obrazovanja i ponistavanje JUL - ovog konkursa za dodelu frekvencija i raspisivanje novog. Iako su jake policijske snage vidjene u blizini Savezne Skupstine, organi reda nisu intervenisali.

- Svi znamo zasto se svi nasi pokujai u poslednjih deset godina zavrsavaju na isti nacin, novim i novim okupljanjima, bez krajnje pobede, bez povratka Srbije u normalne zemlje i da mi pocnemo normalno da zivimo. Razlog je u tome sto smo se mi svih ovih deset godina borili protiv posledica a uzrok je uvek ostajao. Taj uzrok je rezim i ima svoje ime i prezime: Slobodan Milosevic - rekao je lider Demokratske stranke Zoran Djindjic dodavsi da se “umesto pametnih i mudrih politicara u najtezim trenucima nase istorije nakupljao najveci sljam, mafijasi, kriminalci, i oni koji su spremni da prodaju veru za veceru. Vreme je da to trulo voce sa drveta otresemo i oslobodimo se uzroka".

- Ovo je poslednja godina i prilika da nesto uradimo. Ovo mora biti i novi pocetak i za opoziciju i za Srbiju. Sada moramo da gadjamo u centar mete. Doslo je vreme da se Srbija probudi, dugo je spavala. U nedelju su izbori u Crnoj Gori. Doslo je vreme da pocnemo da pobedjujemo. U nedelju krece demokratski pokret Srbijom i necemo se zaustaviti dok Srbiju ne oslobodimo - istakao je lider DS.

Umesto Vesne Pesic odsutne zbog bolesti ispred GSS Beogradjanima se obratio Goran Svilanovic istakavsi da “Milosevicu ne smemo nista zaboraviti - ni Knin, ni Slavoniju ni Bosnu". “Zbog dece im nista ne smemo zaboraviti. Ne damo ni Kosovo! Milosevic se ponasa kao pijana baraba koja upravlja brodom i sve hoce da nas podavi. Izbacio je jednu zemlju, izbacio je sve gde su ziveli Srbi. Sada izbacuje ovo sto je ostalo. A ostala je Srbija, ostala je Crna Gora. Ali nema vise sa njime nicega - ostali smo samo mi i oni i to mora da mu bude jasno".

Potpredsednik Srpske liberalne stranke Kosta Cavoski, rekao je da “nastran covek poput Slobodana Milosevica umesto da resi jedan problem, stalno stvara nove probleme"

- Pretpostavljam da su Amerikanci vec napravili psiholoski portret Slobodana Milosevica a ne sumnjam da su im zakljucci isti kao i kod Adolfa Hitlera. Milosevic je izgleda naumio da izruci Kosovo da nas lisi te svete zemlje, pa da bi to prikrio on razbija Jugoslaviju, gazi Crnu Goru i hoce da satre autonomiju Univeziteta - rekao je Cavoski.

Lider Demohriscanske stranke Vladan Batic, nazvao je Milosevica, Seselja i Miru Markovic “cudnim triom - dvojica muskaraca zenskih osobina i jedna zena muskih osobina". “Tamo gde zena svoje titule stice kod Dace Markovica, u Ukrajini i Kini, a njena deca nemaju ni srednju skolu, gde se premijer muci sa padezima a potpredsednik vlade najbonjim naziva studente Policijske akademije - sta ce nam Univezitet", ironicno je upitao Batic.

Profesor Svetozar Stojanovic najavio je organizovanje svenarodnog pokreta za demokratski preobrazaj Srbije dodavsi da je to novi pocetak, jer se od “Titonika odvojio Slobonik". Istoricar Milan St. Protic dodao je da je ovaj miting prvi korak do konacnog cilja, kada bi trebalo da se okupimo i krenemo do konacnog cilja.

- Sto nas vise pritiskaju sve smo jaci - istakao je glavni i odgovorni urednik RTV Pirot Momcilo Djurdjic, dok je njegov kolega sa Radio Indexa Aleksandar Vasovic, rekao je da, svaka zabrana donosi po jedan novi predajnik i pokazao je poster na kome pored istaknutog srednjeg prsta pise - “Koliko radio stanica cujete, mislite o tome".

Skupu su se obratili i Slobodan Arezina, bivsi urednik TV Mladenovac, Milan Micovic, profesor Hemijskog fakulteta i Miroslav Trifunovic, potpredsedik Narodne radikalne stranke. Mitinzi za odbarnu Univeziteta i slobodu medija najavljeni su za cetvrtak u Cacku i narednog dana u Nisu.

Z.M.Jevtic
D.Petrovic

TELEGRAM PODRSKE MILA DJUKANOVICA

“U Beogradu se brani Podgorica"

- Jugoslavija je kao sto upravo vi najbolje osecate, danas, u najtezim iskusenjima. Njeno dugogodisnje propadanje, pokusavaju da dovrse oni isti autori destrukcije koji su ekonomski razgradili nasu zemlju, politicki je ponizili i izopstili iz sveta. Sada opstanak svoje neogranicene vlasti zele da obezbede kroz ukidanje autonomije Univeziteta, gusenje demokratskih medija, disciplinovanje Crne Gore. Ne smijemo im to dozvoliti, kao sto ne smijemo biti rastavljeni u ovim sudbonosnim vremenima. Ocuvacemo Jugoslaviju demokratijom i sabiranjem svih naprednih potencijala ove zemlje, koje jue nemoguce omedjiti i cija je snaga neukrotiva - istaknuto je u telegramu podrske koji je juce ucesnicima mitinga za odbranu slobode medija i sutionomije Univeziteta poslao srnogorski predsednik Milo Djukanovic.

- Univeziteti su uvek i svuda pokretaci novih ideja, zbog cega su bili na udaru konzervativnih i nedemokratskih rezima. Svi autoritarni rezimi plase se istine i zbog toga su slobodni mediji u Srbiji danas u opasnosti - istakao je Djukanovic u telegramu, izrazivsi svoju punu solidarnost sa “pravednom i demokratskom borbom za ocuvanje autonomije Univeziteta i slobode medija.

- Danas se po mom dubokom ubedjenju u Beogradu brani Podgorica, jednako kao sto se sa Crnom Gorom stiti srbija. Smatram da je nemoguce zaustaviti istoriju, kao sto sam siguran da cemo demokratski odbraniti Jugoslaviju - zakljucio je predsednik Crne Gore.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /