utorak, 26. maj 1998.

DEBATA U PRES KLUBU MEDIJA CENTRA

Opstanak federacije zavisi od Milosevica

Kriza u SRJ se nece smirivati, ali nije realno ocekivati jace potrese. U smirivanju konfliikta bice presudna uloga medjunarodne zajednice

Beograd. - Vrijeme ce pokazati da li je Slobodan Milosevic nacinio dobru uslugu Momiru Bulatovicu, postavivsi ga na mjesto saveznog premijera, mada se vec sada moze konstatovati da je to bila medvedja usluga, jer njegovu vladu vec nazivaju “ izbjeglickom vladom", rekao je juce u pres klubu Medija centra dr Srdjan Darmanovic, politikolog i direktor Centra za demokratiju i ljudska prava u Podgorici. U Crnoj Gori postoje tri opcije za dalje razresenje situacije u toj republici: prva se zalaze za nezavisnu drzavu, a koja nema neko narocito uporiste, druga se zalaze za ravnopravnu federaciju, ciji je zastupnik Milo Djukanovic i treca drzi opciju jake federacije, a olicena je u licnosti Momira Bulatovica. Gradjani Crne Gore su se na referendumu 1992. godine izjasnili za federaciju i u Ustavu je zapisano da samo gradjani mogu odluciti o eventualnoj promjeni statusa te federalne jedinice.

Darmanovic je istakao da je crnogorska skupstina donela deklaraciju da je po Ustavu SRJ, savezna skupstina nelegalno izabrala saveznu vladu, a i direktno se pozvala na clan 81. Crnogorska vladajuca struktura je jasno rekla da je za federaciju, ali ako se savezna drzava vrati ustavnom poretku. U smirivanju konflikta bice presudna uloga medjunarodne zajednice, zakljucio je dr Darmanovic.

Dr Ilija Vujacic, profesor Fakulteta politickih nauka, rekao je da Milosevic cini sve da fakticku prednost pretvori u nominalnu. Tako je sada krenuo u objedinjavanje Drzavne bezbednosti, a ima otvorene “frontove" na Kosovu, prema Beogradskom univerzitetu, medijima. Iako imamo privid da je sve frontove namerno otvorio, to nije tacno. Univerzitetski front je sada otvoren, a ne kao sto bi bilo logicno u julu, jer su sada u toku izbori za dekane. Mediji - zbog Miloseviceve potrebe da sacuva imidz nezavisnog pregovaraca o Kosovu i front Crne Gore - logicno zbog izbora, koji su 31. maja.

Prema njegovoj proceni kriza u SRJ se nece smirivati, ali nije realno ocekivati jace potrese, nego ce se sve zadrzati u granicama potresnih amplituda.

Dr Vesna Rakic-Vodinelic, profesor Pravnog fakulteta, smatra da Momir Bulatovic, savezni premijer, uvodi zakone tamo gde ih ima, a ne gde bi bilo neophodno. Naime nasa federacija je samo improvizacija drzave, a jedini nacin stvaranja drzave je ustavotvorna Skupstina.Crna Gora je prakticno prinudjena na “samoamputaciju" iz federacije.

Prema njenim recima, konflikt u drzavi se plasira iz jednog centra, a taj centar na kraju nece biti u stanju da kontrolise sukobe. Nije realno ocekivati vece sukobe, ali smatra dr Rakic-Vodinelic moguce je otcepljenje pojedinih opstina, regija, kao nekad u Bi H - SAO, HAO, MAO.

N. Preradovic

Kum je svetinja

Govoreci o zalaganju saveznog premijera za pravnu drzavu, Darmanovic je naveo primer Bulatoviceve izjave koju je dao na jednom od mitinga. Naime, objasnjavajuci kako je dao pomilovanja za oko 400 osoba, on je rekao da je medju njima bio i njegov kum. “Kum je svetinja, bio on kriv ili ne, mada moj kum nije kriv". Ako je u toj izjavi sadrzan princip pravne drzave, hajmo svi u kumove, kazao je Darmanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /