utorak, 26. maj 1998.

Pisma

POVODOM JEDNE IZJAVE MINISTRA PROSVETE

U Francuskoj je drukcije

Obavesten sam da je zvanicno predlozeno ukidanje akademske autonomije univerziteta u mojoj dragoj otadzbini Srbiji. Kao jedan od argumenata koji navodi ministar prosvete Republike Srbije, kako sam obavesten, jeste da je Predlog zakona o univerzitetu pravljen potpuno po uzoru na francuski Zakona o univerzitetu.

Obavestavam vas da u Francuskoj predsednika tj. rektora univerziteta i dekane biraju odgovarajuce skupstine odnosno saveti univerziteta, tj. fakulteta. Vlada Francuske ne moze da imenuje na te funkcije nikoga ko nije predlozen od tih tela.

To je sustinska razlika izmedju Predloga zakona u Srbiji i Zakona o visokom skolstvu u Francuskoj. U ovoj zemlji, Franucskoj, volja biraca se postuje kao svetinja od strane svih politickih partija i politickih vodja.

Ljubomir T. Grujic

Profesor Univerziteta u Francuskoj

Belfort, Francuska

Radikali to znaju

“Jedan od najdemokratskijih zakona", “Nasa Borba", 20. maj 1998.

U saopstenju Srpske radikalne stranke iznosi se ocena da je novi Predlog zakona o univerzitetu “jedan od najdemokratskijih, najsvrsishodnijih i zakon apsolutno evropske orijentacije".

Ako radikali to govore, onda mora da tako i jeste, jer oni valjda i najbolje poznaju prilike na evropskim univerzitetima s obzirom da su politicka organizacija sa najvecim brojem fakultetski obrazovanih clanova, “kako u zemlji tako i u inostranstvu".

Ovo su crni dani i za Srbiju i za njen univerzitet. Sa nacional-socijalistickom vlascu Srbija postaje “zemlja u kojoj vece gasi sva svetla" pa je Univerzitet. Sa nacional-socijalistickom vlascu Srbija postaje “zemlja u kojoj vece gasi sva svetla" pa je univerzitet tu i suvisan.

Jovica Palikuca

Beograd

NEKAD I SAD

Ne brinem za buducnost

Nekad: Predsednik J. B. izjavio je: “Narod koji ima ovakvu omladinu ne treba da se brine za svoju buducnost".

Sad: “NB. 25. 5": Predsednik Srbije Milan Milutinovic izjavio je u subotu da “drzava koja ima ovakvu poljoprivredu moze biti sigurna u svoju buducnost".



Komentar:

Omladino zemlje ove, zbijajmo se u redove, mozda nece biti rata, bice kako kaze Tata...

Dragoljub Pokrajac

Beograd

Licno sam dirnut

“Mi i Tito - danas", “Nasa Borba", 25. maj 1998.

Molio bih vas da prenesete srdacan pozdrav generalu Oru uz jedno veliko HVALA za clanak koji je napisao, a vi objavili u vasem cijenjenom listu povodom godisnjice rodjenja J. B. Tita.

Jednako me obradovalo sto jos uvijek ima ljudi koji tako razmisljaju, kao i sto, u ovim divljim vremenima, u Jugoslaviji postoje novine koje su takav clanak spremne objaviti. Kad sam, 1996. godine napustao Hrvatsku odlazeci u Novi Zeland, u Hrvatskoj tako otvorenih novina nije bilo, barem ne dnevnih. Povodom toga, zelim vam odati moje osobno priznanje.

Ja sam bio pitomac na bivsoj Vojnotehnickoj akademiji u Zagrebu, ali je, zbog pocetka rata, nisam uspio zavrsiti. Zbog svih mojih prijatelja koje sam kroz sve te lomove izgubio, odnosno izgubio mogucnost kontakta s njima, i ja, mozda vise nego neki drugi, licno dozivljavam gubitak raspadom SFRJ. Zato me posebno i dirnuo ovaj clanak u vasem cijenjenom listu pa sam odlucio da vam napisem ovaj kratak komentar.

Josip Maurovic

Oklend, Novi Zeland

To je sramota

“Mi i Tito - danas", “Nasa Borba", 25. maj 1998.

Sramota je da objavljujete ovako kratkovid i zlonameran tekst u novinama koje su ipak srpske.

Rodoljub Pepelic

Beograd

Dve godine vise

“Mi i Tito danas", “Nasa Borba", 25. maj 1998.

Ne znam ko je i zasto Titu dodao jos dve godine. U skoli sam ucio da je Tito rodjen 25. maja 1892. godine u Kumrovcu u Hrvatskom Zagorju. I da ne nabrajam ostale generalije ovog mangupa dvadesetog vijeka, prostom matematikom se dolazi do njegovog 106. rodjendana a nikako 108.

Slobodan Jovic

Farrel, PA

DOBRONAMERAN SAVET

Koga je zahvatila nervoza

Moze biti da sam formalista, ali ipak mislim da bi trebalo da vrsite gramaticku recenziju tekstova. Treba li da citam politickog analiticara, koji je napisao sledece:

“... i otuda silna nervoza koju je zahvatio beogradski rezim".

Da li je rezim zahvatio nervozu ili je nervoza zahvatila rezim?

Sa ovakvim analiticarima, mislim da vlada zaista treba da poostri upis i uslove studiranja na univerzitetima.

Miroslav Trajkovic

Sidnej, Australija

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /