utorak, 26. maj 1998.

STUDENTI BEOGRADSKOG UNIVERZITETA I JUCE PROTESTOVALI

Policija sprecila setnju, studenti predali peticiju

Beograd. - Studenti Beogradskog univerziteta uspeli su juce da zaobidju kordon policije i predaju u republickoj Skupstini peticiju sa 35.187 potpisa kako bi se povukao iz procedure za usvajanje Predlog zakona "kojim se ukida autonomija univerziteta", kao i da predaju Predlog zakona o univerzitetu koji su sacinili profesori iz Udruzenja za odbranu demokratije.

Tokom danasnjeg zasedanja republicke Skupstine, studenti ce pred njenim zdanjem organizovati okupljanje (sa pocetkom u deset casova) koje ce preci u "novi studentski protest", kakav je svojevremeno vidjen, ukoliko poslanici usvoje sporni zakonski predlog

Pokusaj protestne setnje, prve posle duge pauze, centralnim ulicama Beograda onemogucio je kordon policije isprecivsi se nedaleko od platoa ispred Folozofskog fakulteta odakle su studenti krenuli sa petecijom ka republickoj Skupstini. Skandiranjem "ajmo ajde svi u napad" i bukom brojnih pistaljki, oko hiljadu studenata "pozdravilo" je policiju u maniru cuvenog bunta iz 1996-97, da bi se potom sklonili sa ulice i zaobilazno trotoarom ipak stigli pred Skupstinu. Policija je ocito imala strogo naredjenje da obezbedi saobracaj jer je, nesto kasnije, izletela iz dzipova kada su studenti pred Skupstinom za trenutak izasli na ulicu i energicno ih oterala odatle.

Peticija je, inace, predata Odboru za predstavke i zalbe, "zavedena je, uzeta u proceduru", ali studenti, kako je rekaoSlobodan Homen, clan njihove delegacije koja je usla nakratko u Skupstinu, ocekuju da ce sporni zakon ipak biti izglasan "jer je poznat odnos snaga medju poslanicima".

J. M. - N.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /