utorak, 26. maj 1998.

USPOSTAVLJEN VAZDUSNI SAOBRACAJ IZMEDJU BEOGRADA I SARAJEVA

Na promotivnom letu i putnici - biznismeni

JAT i ’Er Bosna" potpisali komercijalni ugovor o putnickom i kargo saobracaju.

Letom aviona “Er Bosne" iz Sarajeva u cetvrtak i JAT - ovog boinga 737 - 300 u nedelju sa Surcinskog aerodroma za “Butmir" je, posle sest godina pauze, uspostavljen redovni vazdusni saobracaj izmedju glavnog grada Bosne i Hercegovine i Beograda. Zika Petrovic, generalni direktor JAT i Omer Kulic, direktor “Er Bosne" su na sarajevskom aerodromu “Butmir" potpisali ugovore o dugorocnoj komercijalnoj saradnji za putnicki i kargo saobracaj. Ovim ugovorom je potvrdjen dogovor o medjusobnom priznavanju avio karata dve avio kompanije i uslovi za transport tereta. Avioni Jat ce za sarajevo i nazad za Beograd leteti svake nedelje, a “Er Bosna" ce liniju odrzavati cetvrtkom.

Da razlozi za uspostavljanje redovnog avio saobracaja izmedju SRJ i Bosne i Hercegovine postoje novinaru “Nase Borbe" je na promotivnom letu avionom JAT do Sarajeva potvrdio jedan obican putnik - poslovni covek iz Sarajeva, inace privatnik, koji je za sebe rekao da ce sada lakse i brze stizati do poslovnih partnera. Objasnjavajuci da se vraca sa Novosadskog poljoprivrednog sajma, ovaj biznismen je rekao da cesto putuje u Srbiju zbog poslova vezanih za klanicku industriju i trgovinu mesom. O vec naraslim poslovnim odnosima, koji zahtevaju brze saobracajne komunikacije, jer je drumski i zeleznicki saobracaj vec uspostavljen, govorio je i Kemal Bubalo, ministar prometa i komunikacija u Bosni i Hercegovini.

Obnavljanje aerodomske zgrade u Sarajevu,. inace, finansira Evropska unija. Radovi su vec u toku, zavrseni su na krovu, a do kraja godine bi dobar deo ove zgrade, po recima Kemala Bubala, trebao biti “uljudjen", tako da dobije lik koji je imala ranije. Za obnavljanje sarajevskog aerodroma (piste i zgrade) treba, prema recima ministra Bubala, petnaestak miliona dolara.

Posle vazdusnog saobracaja sa Beogradom iz Bosne i Hercegovine treba da bude uspostavljen i vazdusni most sa Podgovricom. “Montenegro erlajnz" je vec najavio promotivne letove iz Podgorice za Banjaluku i za Sarajevo, a Bubalo pojasnjava da ce sa bosanskohercegovacke strane partner Crnogorcima biti kompanija “Er komerc". Letovi za Banjaluku ce biti ponedeljkom, a za Sarajevo sredom i nedeljom. Govoreci o znacaju reciprocitetnog saobracaja izmedju Beograda i Sarajeva Zika Petrovic, generalni direktor JAT je istakako da je beogradska avio kompanija pre vise od godinu dana obnovila vazdusni saobracaj sa Makedonijom, da je sa Slovenijom veza uspostavljena letovima za Trst, i da je posle uspostavljanja saobracaja sa Republikom Srpskom preko Banjaluke, uspostavljanjem avio linija sa Sarajevom obnovljena i veza sa Bosnom i Hercegovinom.

“Er Bosna" sada leti do pet gradova u Nemackoj, dva grada u Svedskoj, za Austriju,.. Omer Kulic, direktor ove, inace, mlade avio kompanije je istakao da je pred njima sada period zauzimanja mesta u medjunasrodnom avio saobracaju, i da ce saradnja sa JAT doprineti boljoj vazdusnoj vezi Sarajeva sa svetom. Sada putnici iz Sarajeva mogu nekom od linija JAT da otputuju do nekog od 35 gradova u Evropi, ali i do istocnoevropskog, pre svega ruskog trzista. Tu su i linije JAT za Tursku, Kuvajtu, Abu Dabi, kao i do Peginga. Zika Petrovic, generalni direktor JAT je naveo da je za povratak na stare trase preostalo da se uspostavi saobracaj sa SAD i Kanadom.

- Mi cemo zajednicki postavljati red letenja tako da cemo uspeti da nasim trzistima ponudimo ono sto se u vazduhoplovstvu trazi: najkraca i najbrza veza za zeljenu destinaciju. Jer, cak i na linijama gde “Er Bosna" leti mi imamo gotovo svakodnevnu vezu, a to je veoma znacajno za poslovnog coveka, rekao je Zika Petrovic.

J.Putnikovic

Lekcija iz gostoprimstva

Prijem delegacije koja je na promotivnom letu avionom JAT u nedelju stigla na sarajevski aerodrom “Butmir" bio je i svojevrsna lekcija iz gostoprimstva. Jer, za razliku od doceka na Surcinskom aerodromu, gde gostima iz Bosne i Hercegovine, koji su u cetvrtak avionom “Er Bosne" stigli u Beograd, nije posluzena ni kisela voda, na “Butmiru" je goste docekao sto krcat vocem i grickalicama, a pored pica im su im posluzeni i bosanski specijaliteti: pita i cevapi.

Treba, medjutim, reci da za izostanak posluzenja gostima iz Sarajeva na Surcinskom aerodromu krivicu ne snosi JAT, jer novinari bez intervencije Zike Petrovica ne bi dobili ni izjave od aktera promotivnog leta. Zatajili su, tvrde upuceni, nadlezni drzavni organi, kojima je bila poverena organizacija prijema.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /