utorak, 26. maj 1998.

POCINJE 43. STERIJINO POZORJE

Sterija nas savremenik

Svecanom besedom Mise Janketica, prvaka JDP-a, pozorista koje je prvo po dosadasnjem prisustvu na festivalu nacionalne drame, pocece veceras na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorista u Novom Sadu 43. Sterijino pozorje.

Takmicarski deo festivala, u kojem ce ucestvovati osam ansambala, otvorice Narodno pozoriste iz Beograda sa “Pokondirenom tikvom" Jovana Sterije Popovica u reziji Egona Savina. Selektor 43. Sterijinog pozorja, Darinka Nikolic, obrazlaze ovu cast Sterijinim imenom, imenom reditelja koji je visestruki dobitnik Sterijinih nagrada i radikalni “citac" njegovih dela, imenom pozorista koje na ovom festivalu jedino ima dve predstave i time sto je u pitanju predstava koja “direktno uvodi u jednu od opsesivnih trema ovogodisnjeg repertoara". Uz dela klasika, Sterije i Njegosa, i onih koji su vec prosli iskustvo Pozorja sa najvecim priznanjem, Velimira Lukica, Milice Novkovic i Ljubomira Simovica, provokativna pitanja “ko smo, sta smo i zasto" postavljaju tekstovi Gorana Markovica “Govorna mana", Sinise Kovacevica “Virus" i Biljane Srbljanovic “Porodicne price".

Studenti glume i muzike sa novosadske Akademije umetnosti ce pre svecanog otvaranja izvesti na pozorisnom trgu performans “Prolog Pozorju", po tekstu i reziji Vide Ognjenovic. Van konkurencije za Sterijine nagrade na Pozorju ce biti prikazana predstava “Imitacija zivota" iz Upsale u Svedskoj sa nasim protagonistom Vesnom Stanisic i nasom, izbeglickom temom. U okviru Pozorja ce biti otvoren 11. medjunarodni trijenale pozorisne scenografije i kostima i izlozbe scenografije Velibora Radonjica i “Scena, maska, lutka i kostim". Tribina Pozorja posvecena je temi “Scenografija i kostim na kraju dvadesetog veka". Medju gostima ovogodisnjeg Pozorja je i Artur Skelton, cuveni pozorisni teoreticar i prakticar, profesor iz Edinburga ciji ce student “demonstrirati" Sekspirovu “Buru".

Na kraju festivala, 3. juna, u cast dobitnika Sterijinih nagrada, Atelje 212 izvesce predstavu “Brod plovi za Beograd".

Z. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /