utorak, 26. maj 1998.

VOJIN DJUKANOVIC OBJASNJAVA KAKO JE DIREKTOR SAVEZNE UPRAVE CARINA OSTETIO SAVEZNU DRZAVU

Ne verujem da je Kertes uzimao novac za sebe

Za dve godine budzet ostecen za 400 miliona maraka, ali nijednom nije kontrolisan rad Savezne carine

Beograd. - “Savezna drzava se rusi nemogucnoscu kontrole Savezne uprave carina, a ne rusimo je mi kako nas optuzuju. Mihalj Kertes je definitivno izvrsilac, zna se cije politike, zbog koje je savezni budzet za poslednje dve godine ostecen za vise od 400 miliona maraka. Vrhunac cinizma takve politike je ponovno predlaganje Kertesa za funkciju direktora. Ne optuzujem Kertesa licno, ne verujem da je novac uzimao za sebe, ali je evidentno da je ostetio saveznu drzavu i Crnu Goru", obrazlozio je juce, specijalno za “Nasu Borbu" svoju izjavu o radu Savezne carine Vojin Djukanovic, doskorasnji potpredsednik Savezne vlade.

Za dve godine, kaze Djukanovic, nijednom nije kontrolisan rad Savezne uprave carina. Devizni inspektorat je protiv direktora Mihalja Kertesa podneo sest krivicnih prijava, jer nije dozvolio da se prekontrolise poslovanje kad je to zakljucila vlada ili Odbor za privredu. Ni na jednu prijavu Ministarstvo pravde i ministar Knezevic nisu reagovali, pa se moze zakljuciti sta zagovaraju. Na Odboru za privredu cak je 14 puta zakljucivano da se Kertes mora ukloniti sa mesta direktora Savezne uprave carina, kaze Djukanovic.

Ministarstvo finansija i zavod za obracun i placanja imaju sve podatke o tome gde je novac od carine odlazio, a odlazio je i u propala srpska preduzeca i privatne dzepove, a ni dinar u Crnu Goru, kaze Djukanovic, napominjuci da ni devize oduzete domacim i inostranim gradjanima nisu vracene niti polozene u roku od tri dana u Narodnu banku.

Pokusaj “Nase Borbe" da od Mihalja Kertesa dobije izjavu bio je neuspesan, jer je Kertes, prema recima sekretarice, bio odsutan, a zatim na sastanku. Ljubazna sekretarica je rekla da je “bilo puno interesovanja zbog ovog novinskog teksta", ali je pitala u kojim novinama je on objavljen da bi mogla Kertesa konkretno da pita. Posle konsultacije sa Kertesom rekla je da on nista ne zna o tome i da ne treba pokusavati posle sastanka da se stupi u kontakt sa njim, posto putuje.

S. Jovicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /