utorak, 26. maj 1998.

SEFOVI DIPLOMATIJA NATO O EVENTUALNOM ANGAZOVANJU VOJNIH SNAGA NA JUGU BALKANA

NATO i na Kosovu?

Rec je o eventualnoj mogucnosti angazovanja u slucaju "dramaticnog pogorsavanja krize" u juznoj jugoslovenskoj pokrajini. Rusija informisana o planovima zapadnoevropskih saveznika

Brisel. - Visoki zvanicnik u sedistu Atlanskog saveza u Briselu saopstio je juce da ce sefovi diplomatija NATO 28. i 29. maja u Luksemburgu usvojiti vise varijanti za angazovanje snaga zapadne alijanse na jugu Balkana "u slucaju da dodje do pogorsavanja kosovske krize". Najavljujuci predstojece sastanke sefova diplomatije NATO i njegovih sve brojnijih partnera visoki zvanicnik u razgovoru sa novinarima, pod uobicajenim uslovom da mu se ne navodi ime rekao je da je sadasnjim planiranjima NATO pristupio sa tri cilja: "pomoci stabilizaciju prilika u regionu; spreciti izlivanje konflikta i osposobiti Albaniju i Makedoniju da se sto bolje suoce sa izazovima (sopstvene) bezbednosti."

Razmatraju se, kako je rekao, opcije koje su u okviru programa Partnerstvo za mir, kao i neke koje idu dalje od tog programa. Na pitanje da definise sta je "dalje o partnerstva", zvanicnik zapadnog saveza se ogranicio na objasnjenje kako je rec o "mogucnostima za eventualno dalje angazovanje NATO... u slucaju dramaticnog pogorsavanja krize na Kosovu."

Prema recima istog zvanicnika "Rusija je informisana o aktivnostima i planiranjima NATO za stabilizaciju prilika na jugu Balkana i nije se, za sada, o tome ni negativno ni pozitivno izjasnjavala, sem sto je izrazila zadovoljstvo cinjenicom da je zapadni saveznici o tome obavestavaju", izjavio je juce visoki funkcioner zapadnog saveza. Dodao je kako ce ruski sef diplomatije, Jevgenij Primakov, biti prvi obavesten o opcijama za eventualno "vidljivije prisustvo" NATO u regionu, koje ce u cetvrtak u Luksemburgu usvojiti ministri inostranih poslova atlantske "sesnaestorice."

M. Klarin

NATO manevri u Makedoniji od 10. do 18. septembra

Medju akcijama za "stabilizaciju prilika na jugu Balkana" koje se sprovode u okviru programa Partnerstvo za mir, visoki funkcioner NATO je posebno pomenuo manevre koji ce se od 10. do 18. novembra odrzati u Makedoniji. U manevrima ce ucestvovati 15 zemalja-clanica NATO i njihovih partnera, cije ce se trupe ogledati u "tradicionalnim operacijama cuvanja mira". Zapadni saveznici, dodao je isti funkcioner, "daju prednost produzavanju mandata UNPREDEP" u Makedoniji, ali ukoliko to iz bilo kog razloga ne bude moguce... "NATO ce razraditi planove kako da sam obavi posao koji sada rade snage UN."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /