utorak, 26. maj 1998.

SAVEZNI USTAVNI SUD O OPOZIVU I IZBORU PREDSEDNIKA SAVEZNE VLADE

Odbacena zalba DPS

Sudije ocenile da je zalba ulozena neblagovremeno

Beograd. - Savezni ustavni sud odbacio je juce zalbu Demokratske partije socijalista Crne Gore ulozene zbog povrede prava u toku opoziva izbora predsednika Savezne vlade. Po oceni Suda ovaj pravni lek ulozen je neblagovremeno posto je isteklo vise od 24 casa od trenutka objavljivanja rezultata glasanja u Saveznoj skupstini odnosno nakon roka odredjenog Zakonom o Saveznom ustavnom sudu. Demokratska partija socijalista nema vise mogucnosti da naknadno podnese zalbu sa kompletnom dokumentacijom buduci da bi se i ona, prema recima sudije izvestioca Milutina Srdica, takodje smatrala - neblagovremenom.

Sudije ustavnog suda prihvatile su ovakvo obrazlozenje u kom se jos kaze da se “radi o zahtevu koji je u delu koji se odnosi na postupak izglasavanja nepoverenja Sveznoj vladi nedopusten jer Sud odlucije samo o povredi prava u toku izbora saveznih organa. U zalbi DPS, koju je ova stranka naknadno povukla do objavljivanja odluke o izboru premijera i Sluzbenom listu, uz ostalo se navodi da su za donosenje odluka u Skupstini glasali i savezni poslanici kojima je prestao mandat. Sudija izvestilac je, medjutim, naglasio da rok za zalbu tece od momenta objavljivanja rezultata glasanja u parlamentu a ne u Sluzbenom listu.

Sudija Nikola Vujanovic, koji jedini nije dao glas za odbacivanje zalbe, rekao je da bi predlog sudije izvestioca trebalo povuci s obzirom da je DPS prethodno odustao od svog zahteva. On je, takodje, ukazao da je ovaj sud prekrsio zakon o svom radu jer je bio duzan da o zalbi odlucuje u roku od 48 sati odnosno najkasnije prekjuce. Po oceni Vujanovica sporan je i deo obrazlozenja odluke suda kojim se ulazi u materjalno-pravnu sadrzinu posto je razmatranjem prethodnog, proceduralnog pitanja utvrdjeno da je zalba - zakasnila.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /