utorak, 26. maj 1998.

DANAS ZASEDA SKUPSTINA SRBIJE

Centralna tema - zakon o univerzitetu?

Sve je jos moguce - od povlacenja dokumenta do amandmanske dorade

Beograd. - Ukoliko, ni pod pritiskom javnosti, Vlada Srbije ne povuce svoj zakonski predlog o univerzitetu, ovaj dokument mogao bi da bude centralna tema danasnje sednice republickog parlamenta. Mada su ga opozicione stranke i akademska javnost zestoko osporile, narocito one delove koji daju pravo drzavi da upravlja univerzitetom i koji poostravaju uslove studiranja, do zakljucenja naseg lista sve je upucivalo da ce ga predlagac, ipak, danas “progurati". Tim pre sto se i iz dosadasnjeg raspolozenja na sednicama nadleznih skupstinskih radnih tela pokazalo da moze da racuna na podrsku vladajuce parlamentarne vecine.

Vlada moze da se predomisli u toku samog pretresa svog zakonskog predloga i povuce ga pre nego sto se poslanici o njemu izjasne glasanjem. Druga je mogucnost da ga predsednik republike, nedelju dana po usvajanju, vrati na doradu umesto da ga proglasi ukazom. Zasad nema naznaka da bi tako nesto ucinio, jer je tokom jucerasnjeg dana bilo nagovestaja da bi Vlada mogla da izidje pred skupstinu sa amandmanima na ponudjeni dokument, kojima bi bili poboljsani uslovi studiranja.

Ocekuje se da sednica traje vise dana, jer je dnevnim redom predvidjeno i donosenje paketa fiskalnih zakona kojima se, u osnovi, smanjuje stopa poreza na dohodak gradjana za vise od 30 odsto (na dinar zarade bi se placalo 0,98 umesto 1,24 dinara), a po hitnom postupku povecava stopa doprinosa za socijalno osiguranje sa 21,7 na 23,5 odsto ( za penzijsko i invalidsko osiguranje - sa 12,8 na 14,1 odsto, a za zdravstvo - sa 8,1 na 8,6 odsto).

Skupstina bi trebalo da se izjasni i o Predlogu zakona o zavrsnom racunu budzeta Srbije za 1997. godinu (prema kome su ukupni prihodi i rashodi ostvareni sa 98,3 odsto od planiranog iznosa) i o zavrsnom racunu budzeta Kosova po kome su prihodi za 250.000 dinara manji nego sto je planirano.

Ocekuje se da se pred poslanicima po hitnom postupku nadje i predlog akta kojim se predlaze saveznoj skupstini da izmiri obaveze prema deviznim stedisama. Predvidjeno je da deo sredstava izmire ovlascene banke i republike clanice preko savezne drzave.

Na dnevnom redu je, izmedju ostalog, i izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

M.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /