utorak, 26. maj 1998.

U PREDAHU PREGOVORA BEOGRADA I KOSOVSKIH ALBANACA

Novi napadi policije na selo Lause

Granate padale i po selima Lapusnik i Cerovok na putu Pristina-Pec. Selo Dolovo izbrisano sa karte. Djakovica u potpunom okruzenju i blokadi

Dragan Banjac

Pristina. - Juce se ovde malo ko setio nekadasnjih svetkovina za 25. maj. Nije, dakako, bilo stafete, a ni ostalog. Umesto toga, novi napadi na albanska sela, novi teroristicki prepadi na gradjane srpske nacionalnosti i kidnapovanja.

U toku pretprosle noci i jutra usledio je novi napad srpskih policijskih snaga na selo Lausa u drenickom kraju. Napad na ovo selo trajao je celu noc izmedju nedelje i ponedeljka, a nas izvor tvrdi da je pojacan oko cetiri ujutru, kada su pored ostalog naoruzanja korisceni i topovi. Granate su istovremeno padale i po selima Lapusnik i Cerovak koja se nalaze tridesetak kilometara od Pristine na putu koji vodi za Pec. Pretpostavlja se da su ova naselja granatirana iz fabrike municije u Srbici udaljene nesto vise od dvadeset kilometara na sever.

Policija je dejstvovala i po nekim selima u opstini Klina. Samo u jednom dvoristu kuce Sabita Spahiua izbrojano je 40 granata, ali u ovom napadu nije bilo zrtava jer su se zene, deca i starci sklonili u podrume. Selo Dolovo koje se nalazi samo koji kilometar prema Djakovici, na putu koji se odvaja od pravca Pristina- Pec, izbrisano je sa karte. U njemu su preksinoc srusene i poslednje kuce, a stanovnistvo se sklonilo u obliznja mesta.

SAOPSTENJE PRISTINSKOG MEDIA CENTRA

Preminuo ranjeni policajac

Pristina, Beta. - Policajac Dragoljub Djukic koji je juce ranjen u selu Streoci kod Decana, preminuo je sinoc u peckoj bolnici, navodi se u saopstenju pristinskog Media centra Udruzenja novinara Srbije. Djukic je ranjen u grudi metkom iz snajperske puske juce oko 16 sati, prilikom napada koji su na policijsku patrolu izvrsile naoruzane grupe Albanaca iz okolne sume. Djukic je bio zamenik komandira stanice policije u Peci, navodi se u saopstenju. U blizini sela Streoci kod Decana juce je zabelezeno vise oruzanih napada na policijska i civilna vozila.

Albanski izvor iz Djakovice navodi da je pre dva dana ka pogranicnim selima ove opstine “otislo 50 kamiona sa vojnicima", te da se ocekuju nove akcije. Isti izvor saopstava da su mestani pogranicnog sela Deva gotovo na samoj granici s Albanijom (osam kilometara od Djakovice) “od oficira Vojske Jugoslavije upozoreni da do 1. juna napuste selo". Navodno su im to saopstili oficiri koji su dolazili u selo, ali se ne kaze (prethodnih dana se za nesto slicno koristio megafon) na koji nacin. U slucaju da se stanovnistvo Deve ne evakuise do tog dana “sve kuce bice spaljene, a mestani likvidirani".

Grad Djakovica je u potpunom okruzenju i blokadi, vec nekoliko dana ovde se oseca nedostatak hrane. Najveca potraznja je za brasnom, uljem i secerom, a u gradu rade samo dve pekare. Do hleba stignu samo najuporniji koji u red stanu vec u najranijim jutarnjim satima.

Srpski izvori saopstavaju da je juce ujutru oko osam casova, na putu Pec-Decani izmedju sela Straoce i Ljubenic teze ranjen Slobodan Vukovic, a lakse Momcilo Antic i Dimitrije Radovic. Na automobil kojim su krenuli na posao, iz zasede je pucano iz automatskog oruzja, a ranjeni su prebaceni u Pecku bolnicu. Prema navodima lekara njihovi zivoti nisu u opasnosti. Juce ujutru oko 8,30 na putu Pec-Djakovica, kod sela Istinic iz obliznje sume pucano je iz automatskog oruzja na automobil Gojka Gojkovica policajca iz Djakovice, koji je prilikom napada ostao nepovredjen. U nedelju uvece, nedaleko od sela Babaloc kod Decana nestali su policajci Rade Popadic iz Sapca i Nikola Jovanovic iz Ljubovije. Oni su, kako je u Skupstini opstine saopstio pristinski Medija centar policijskim automobilom krenuli prema Juniku, a ovaj izvor pretpostavlja da ih je kidnapovala grupa naoruzanih Albanaca koja je poslednjih dana na ovom podrucju ucinila vise oruzanih akcija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /