sreda, 27. maj 1998.

POLICIJA JUCE INTERVENISALA ISPRED REPUBLICKOG PARLAMENTA

Brutalno prebijeni studenti i gradjani

Studenti Beogradskog univerziteta zakazali novo okupljanje za danas i najavili - strajk

Odgovor na represiju: Gradjani
ispred Narodne skupstine
FOTO: A. Lekic

Beograd. - Brutalnom intervencijom policija je juce rasterala studente koji su protestovali pred republickim parlamentom gde je u toku bila rasprava o Predlogu zakona o univerzitetu. Studenti su zakazali novo okupljanje za danas na platou ispred Filozofskog fakulteta i najavili stupanje u - generalni strajk.

Prema pristiglim podacima tokom divljackog prebijanja povredjeno je i uhapseno vise studenata i gradjana. U intervenciji je ucestvovalo i puno mladica u civilu, koji prema tvrdnjama nekih policajaca, predstavljaju njihove "operativce". Nakon sto su se povukli na plato kod Filozofskog fakulteta studenti su, uprkos molbi vise profesora da ne rizikuju svoje zivote, krenuli ponovo u setnju, ali ih je kordon ubrzo zaustavio pa su se vratili na plato.

Demonstracija sile: Napad policije
na studente u Ulici srpskih vladara

Rektor Beogradskog univerziteta Dragan Kuburovic je studentima, uoci ove setnje, rekao da pre svojih akcija sacekaju danasnju sednicu Nastavno naucnog veca BU, izrazio uverenje da ce dekani biti s njima "na istoj talasnoj duzini", i osudio nasilje policije. U telegramu koji je poslao crnogorski predsednik Milo Djukanovic je podrzao studente u pravednoj borbi, navodeci da ce zajedno uspeti da odbrane Jugoslaviju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /