sreda, 27. maj 1998.

JUCE U PRISTINI SVRSENI SREDNJOSKOLCI - ALBANCI OBELEZILI SVETSKI DAN MATURANATA

Zajedno - sto da ne

Pristina. - Obuceni pretezno u bele bluze i kosulje juce su na pristinskom korzou umesto njihovih starijih sugradjana koji su to radili proteklih 47 dana i koji su juce stajali sa obe strane ulice, protestovali maturanti. Protest je po obicaju poceo u podne, a buduci visokoskolci su, noseci brojne parole, krenuli od Narodnog pozorista do hotela “Grand", zatim se vratili i nakon “Gaudeamusa" u izvodjenju Gimnazijskog hora, culo se dosta parola koje govore o nezavisnom Kosovu, klicalo se slobodi, nezavisnosti, Rugovi, a najvise Oslobodilackoj vojsci Kosova uz glasne povike UCK, UCK,... Naravno, kao i u svim slicnim prilikama, nije zaboravljena Drenica, kao ni Decane.

Murat Osmani, profesor: - Skup su organizovali nasi maturanti u znak protesta kada kao svi djaci sveta nemaju slobodu na ovaj dan.

Drugi njegov kolega smatra da ce se albanski srednjoskolci jednog dana ipak vratiti u stare skolske prostore, kao i to da skolstvo treba da se resi “u okviru sistema", a ne posebno “i to po nasim planovima i programima"!

- Ako se sve resi, ja verujem u slozan zivot izmedju Srba i Albanaca - kaze Jonat. - Nadam se da ce mo opet ziveti zajedno sa nasim vrsnjacima, iako je sada teska situacija.

- Ja verujem da cemo opet biti zajedno - kaze njegov kolega. - Jer, zivimo na istom mestu, komsije smo, ne mozemo se razdvajati. Uostalom, nas zanimaju iste stvari, sport, muzika i sve drugo.

- Mi zelimo da zivimo sa njima i ja sam optimista, ali mora se sacekati da se dogovore politicari - kaze mladi Petrit. Pripadnici OVK za mlade Albance su ljudi koji su za sopstvenu nezavisnost pokupili oruzje i bore se. Nema tu za njih nista strasno, to je proizvod nastao iz strepnje naroda. To nisu teroristi vec samo branioci svojih kuca. I nije lepo da Srbi za sve Albance kazu da su teroristi. Istina za njih je UCK donekle i proizvod albanske politike koja je 15 godinan bila u statusu kvo. U slucaju da postoji mogucnost da sednu sa svojim vrsnjacima Srbima, dogovor bi bio “brz i moguc". Ipak, neki, naglasavajuci da su pacifisti, rekose i da bi se borili ako bude trebalo.

Srpskohrvatski jezik naucili su na ulici od drugova i putem TV. Mlada Albanka, na pitanje da li bi se mozda zagledala u nekog Srbina, kratko kaze: “Za sada se slabo srecemo. Inace, mislim da je to moguce i da je ljubav jaca od svega..."

D. Banjac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /