sreda, 27. maj 1998.

PREDIZBORNI SKUP KOALICIJE “DA ZIVIMO BOLJE - MILO DJUKANOVIC U NIKSICU

Preracunao se veliki majstor haosa

Nasi nesporazumi su poceli kada je neprikosnoveni vlasnik nasih sudbina shvatio da se Crna Gora dozvala i da je odlucila da zbaci sa sebe sramno breme njegovog terora - rekao Milo Djukanovic

Niksic. - “Na predstojecim parlamentarnim izborima ne odlucujete o partijama koje ce vrsiti vlast, vec prije svega o tome hoce li poslije 31. maja uopste biti Crne Gore" - rekao je Milo Djukanovic, predsjednik Crne Gore na predizbornom mitingu odrzanom preksinoc na niksickom Trgu slobode. Djukanovic je svojim pristalicama i simpatizerima, okupljenim u velikom broju, mada je sve vrijeme padala kisa, porucio da se ova bitka mora dobiti, “zbog nasih predaka, obraza i buducnosti potomstva, ali i zbog nade demokratske javnosti SRJ da ce takva, kicmena i slobodna Crna Gora osokoliti nasu bracu u Srbiji, da SRJ zajedno povezemo evropskim putem ekonomskog i politickog napretka".

“Samo takva Crna Gora moze valjati i sebi i Jugoslaviji. U suprotnom, ponizena i pregazena Crna Gora znacila bi kraj Jugoslavije i vjerovatno umiranje jugoslovenske ideje kojoj je Crna Gora toliko iskreno i predano pripadala i pripada" - rekao je crnogorski predsjednik, pozdravljen burnim aplauzima. “Moramo potvrditi ono sto je medjunarodna zajednica dobro uocila da je bas malena Crna Gora njihov realni partner na Balkanu, partner za mir, demokratiju, za medjuetnicke odnose i normalne odnose medju susjedima" - podvukao je Djukanovic. On je posebno govorio o tome da se Crna Gora mora osloboditi “neistine i prokletstva" da ne moze sama vec da mora zivjeti od drugih. “Moramo da vjerujemo u sebe. Imamo znanja i energije i privrednih dobara, proizvodnih potencijala da zivimo od svoga rada neuporedivo bolje nego do sada, pa i da pomognemo drugima ako treba" - rekao je predsjednik Crne Gore. On je ubijedjen da se upravo “oko toga danas vodi sva ova nepotrebna politicka borba na jugoslovenskom politickom prostoru, a ne zbog toga ko je za, a ko protiv SRJ".

“Nasi nesporazumi su poceli da je neprikosnoveni vlasnik nasih sudbina shvatio da se Crna Gora dozvala i da je odlucila da zbaci sa sebe sramno breme njegovog terora koji je ostvarivao preko svojih podanika medju nama. Poput ocajnika pokusao je sve da taj proces zaustavi i vrati unazad" - rekao je nosilac izborne liste “Da zivimo bolje". “Odabrao je one najgore medju nama, da nas oni, liseni morala i odgovornosti za Crnu Goru, brukaju i kastigaju, svadjaju i dijele, lazu i ogovaraju, okrecu bracu protiv brace, iznose na pijacu ono sto na pijaci nikada nije bilo niti ce biti, ono sto je za svakog ko u Crnoj Gori ima pameti i trunku morala najsvetije - crnogorsku drzavnost", ocijenio je Djukanovic, osvrcuci se na politicki angazman svog glavnom pritivnika Momira Bulatovica.

“Ucinili su ti razbratnici se sto su znali i vise od toga, sve sto su dobili kao nalog sa Dedinja. Malo je nedostajalo pa da nas uvuku u bezizlaz i tragediju gradjanskog rata u Crnoj Gori" - rekao je Djukanovic i dodao da se “preracunao veliki majstor haosa". “O Crnu Goru lomili su zube i visi i mocniji i pametniji od onih kkoje smo porazili 19. oktobra prosle godine i koje cemo poraziti i 31. maja" - porucio je predsjednik Crne Gore, cesto prekidan aplauzima i poklicina Niksicana, koji inace ne mogu oprostiti Momiru Bulatovicu sto je dolaskom na celo Savezne vlade iz nje izbacio sve niksicke kadrove (Radoja Kontica, Duska Lakicevica i Vojina Djukanovica) koji se, kako je ocijenjeno, “nijesu slagali sa pogibeljnom politikom Slobodana Milosevica i njegovih poslusnika u Crnoj Gori". I za Milicu Pejanovic Djurisic, predsjednicu Demokratske partije socijalista, poslije 31. maja “prilika za popravni ispit nece biti"- Prema njenom misljenju Slobodan Milosevic je “politicar koji nije spreman da politiku podvede pod pravo. Njemu su zakoni smetnja. On bi da SRJ zaledi u 19. vijeku, da vodi krstaske i nacionalne ratove za nove teritorije". “Bulatovic Milosevicu sluzi za obavljanje prljavih poslova, za desktukciju i jednokratnu upotrebu" - dodala je gospodja Djurisic.

Lider Narodne stranke dr Novak Kilibarda rekao je da se “desio jedan fenomen u Crnoj Gori - prvi put jedan drzavnik Crne Gore predstavlja pred svijetom ljudskih vjera i nacija i svi mu iskreno vjeruju". “Djukanovicu je lako aplaudirati kad ide sirokim putem, kojim nije isao ni jedan vladar Crne Gore. Ali na njegovim ledjima je tesko breme. Dajte mu podstreka da savlada. Budimo hrabri i dostojanstveni i nemaojmo se plasiti nikoga" - porucio je svojim Niksicanima dr Kilibarda. “Slobodanu Milosevicu i njegovim poltronima u Crnoj Gori recimo dosta" - rekao je Zarko Rakcevic, predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore, konstatujuci da je “deset godina Crna Gora na izdrzavanju kazne u Milosevicevom zatvoru". “Pozeljesmo se slobode i normalnog zivota" - istakao je Rakcevic i porucio da ce se o Crnoj Gori odlucivati na Cetinju, a ne na Dedinju.

B. I. Milicic

Izbjeglicka vlada

Konstatujuci da sada Milosevic ima dvije izbjeglicke vlade (na celu jedne je izbjeglica iz Knina - Mirko Marjanovic, a druge izbjeglica iz Podgorice - Momir Bulatovic), Zarko Rakcevic je podvukao da se “u Crnoj Gori ne moze vladati uz pomoc izbjeglica iz Crne Gore."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /