sreda, 27. maj 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Cena jahanja

Pise: Stojan Cerovic

Univerzitet u Srbiji ce, po svemu sudeci, biti autonoman onoliko koliko je sudstvo nezavisno, stampa slobodna, banke pouzdane, gradjani bogati, drzava postovana, a vlast odgovorna i postena. Dakle, ni Univerzitet nece biti nista drugaciji ni bolji od svega ostalog, pa ce i buduce generacije biti obrazovane u tom smislu. Da ne budu bolje od danasnje. Ovo je sustina namere zakonodavca protiv koje, izgleda, nema dovoljno otpora.

Ne sumnjam da ce vrlo brzo na red doci i pozorista i razne druge kulturne ustanove. Prema ovom planu, u Srbiji bi, u prvoj fazi, mogla da opstane samo ekstremno leva i desna ideologija, samo JUL i radikali. Posle bi oni vec videli ko je jaci i ko ce koga ukinuti. Ali, za sada im je vazno da uklone i onemoguce sve sto stoji izmedju, to jest sve sto pokazuje znake razuma i protivi se laganju, pljacki i zlocinu. A SPO se jos trudi da pokaze kako ni izmedju ta dva ekstrema nema nicega valjanog.

U raspravi o zakonu o univerzitetu rezimski govornici dokazivali su da je autonomija bedni ostatak samoupravne ideologije. Ali, oni nisu protiv samoupravljanja kao simuliranja slobode u ime prave slobode. Oni sanjaju povratak u rane pedesete i ne zanima ih ni sloboda ni simulacija. A

Draskovic i SPO setili su se da je Univerzitet osnovala Kraljevina Srbija, pa su isukali ovaj monarhisticki argument, kao da zele da sto lakse budu porazeni.

Najzad, nije uspeo ni Djindjicev pokusaj da se stavi na celo nekog pokreta za obranu medija, univerziteta i Mila Djukanovica. Tog pokreta, naime, nema. Kad bi ga i bilo pitanje je da li bi mu na celu bio bas Djindjic kojeg, medjutim, nista ne sprecava da sebi pripise zasluge za delimicni uspeh. Naime, Djukanovic ce svakako pobediti. Tu ni Djindjiceva podrska nista ne moze da pokvari.

Vazi i obrnuto. Djukanovic ne moze da pomogne i popravi nista od onoga sto su vodje opozicije u Srbiji godinama brukali, upropascavali, prodavali i izdavali. Srbija prosto nije vise u situaciji da se izvlaci lako i jeftino, imitiranjem, ugledanjem na druge i uz tudju pomoc. Ko god nije hteo da ga jase Milosevic, platio je neku cenu. Ne vidim kako bi i zasto Srbija mogla proci drugacije i bolje, kad je vec sama izmislila i odrzala Milosevica do dana danasnjeg.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /