sreda, 27. maj 1998.

RANKO KRIVOKAPIC, POTPREDSEDNIK SOCIJALDEMOKRATSKE PARTIJE CRNE GORE

Necemo razvoj pod tudjim diktatom

"Nasa pobjeda na predstojecim izborima obesmislice svaki veci napor Slobodana Milosevica za destabilizaciju Crne Gore. Kao svaki gubitnik i njemu treba dodatnih poraza da bi shvatio sto se desilo", kaze jedan od lidera koalicije "Da zivimo bolje"

Socijaldemokratska partija Crne Gore na ovim izborima nastupa zajedno sa Demokratskom partijom socijalista i Narodnom strankom. Kako se socijaldemokrate osjecaju u tom drustvu, postoji li opasnost da SDP izgubi identitet?

- Upravo programski identitet SDP CG je osnova zajednicke koalicije "Da zivimo bolje". Sve ono sto smo zapoceli 1990. godine s reformskim snagama, neumitnost vremena je vratila na politicku scenu sada u pobjednickom obliku "Da zivimo bolje". Mnogo toga nije kao nekad, ali je moralni kredit SDP CG i uvecan. Kao clanica Socijalisticke internacionale, SDP je sve svoje kontakte stavila u sluzbu Crne Gore i zajednicke liste, tako da prije imate pojavu da SDP daje diskretnu, ali esencijalnu intonaciju zajednickoj listi, nego da ista gubi.

Uz nase zaljenje sto nije doslo do zajednicke liste svih potpisnika sporazuma, koji je svoju efikasnost pokazao na predsjednickim izborima, funkcionisemo izuzetno dobro. Naravno, prosli smo navikavanje bivsih ljutih politickih protivnika jedne na druge, ali, verujte mi, posto sam neposredno pratio odnose u koaliciji "Zajedno", ovdje svi imaju jasnu svijest da je ovo bitka ove generacije, i da se moze dobiti samo udruzenim naporom.

Koliko su ovi izbori vazni za buducnost Crne Gore i sudbinu zajednicke drzave? Sta, u tom smislu, donosi pobjeda reformskog bloka, a sta bi donijela eventualna pobjeda SNP CG?

- Pobjeda reformskog bloka donosi elementarne preduslove za razvoj otvorenog drustva, zasnovanog na zivotnim interesima gradjana i na dobru njihovom, i drzavu koja ce biti krojena po standardima prvenstveno Evropske unije, kako bi joj se sto prije mogla prikljuciti. Prosto receno, stabilnost u opredjeljenju "Da zivimo bolje".

U suprotnom, dolazi do pokusaja gasenja drzavnosti Crne Gore - prvo sustinski, a u pogodnom trenutku i formalno stvaranje unitarne "Sloboslavije". Niti jedna jedinstvena drzava se ne gasi bez krvi, a pogotovu ne moze Crna Gora. Trenutak kada bi Milosevicevo zlo postalo dominantna stvarnost Crne Gore, bio bi i detonator za opsti oruzani ustanak Albanaca na Kosovu. To bi bio ulazak u vrtlog koji znaci kraj Republike Srbije u danasnjim granicama. Tako da je i ovom logikom dogadjaja jasno da su ovo izbori koji sprecavaju dalju destabilizaciju i Republike Srbije. Upravo osnovni motiv napada Slobodana Milosevica nije separatizam, nego neodoljivost primjera reformske Crne Gore, koji se nece dati sakriti od ociju gradjana Srbije. Crna Gora ne moze reformisati Srbiju, ali moze neprestano pokazivati kako se moze i drugacije zivjeti.

Kako je to uvjek u zemljama u tranzicionom periodu, a opterecenog, u nasem slucaju, i pitanjem opstanka Republike Crne Gore, izbori su na sve ili, gore od nista.

Da li se nakon izbora u Crnoj Gori mogu stabilizovati politicke prilike ukoliko Milosevicevom rezimu do takve stabilizacije ne bi bilo stalo?

- Pobjeda sve uljepsava, a poraz sve kvari, mislim da je pisao Crnjanski. Nasa pobjeda koja je vec pracena svim vidovima pomoci Evropske unije, SAD i Rusije, obesmisljava svaki veci napor Milosevica za destabilizaciju Crne Gore. Kao i svaki gubitnik, njemu uvijek treba i dodatnih poraza da bi shvatio sto se desilo. Bice ekscesa, ali destabilizacije Crne Gore nece, jer su svi aktivni politicki bilansi na nasoj strani. Ustavnu krizu koja je otpocela, Milosevic ce produbljivati samo ako misli da mu vise odgovara suverena Crna Gora, nego ovakva nepokorena. Na sve smo mu naredni, ali slobodnog gradjanina i Crnu Goru ne damo.

Ipak mislim da ce sve glavne agresivne akcije prema Crnoj Gori preuzeti prije izbora i pokusati da se oni i ne odrze. Zna da Momir Bulatovic gubi izbore, a da poslije izbora dolazi njegova definitivna neupotrebljivost.

U slucaju nastavka destabilizacije iz Beograda, koji bi mogao biti najracionalniji odgovor Crne Gore na to?

- Najracionalniji odgovor Crne Gore je da pokazuje gradjanima Crne Gore sustinu svih pokusaja usmjerenih na destabilizaciju Crne Gore, da omoguci snazno prisustvo medjunarodne zajednice i uticaja (OEBS, EU...) u sukobu bilo kog oblika i intenziteta. Moraju se osnaziti i svi sistemi upravljanja drzavom, a posebno oni na koje on bude vrsio pritisak i pokusao da ih ili centralizuje ili unisti. Pravci njegovog udara se vec jasno i vide. Od njegove agresivnosti ce zavisiti i opstanak provizorija koji je napravio i oblik naseg odgovora. Medjutim, osnova naseg odgovora je razvoj demokratije van tudjih diktata.

Ne treba Crnoj Gori jos jedan referendum u neredovnim uslovima kada se ojaca drzavi habitus Crne Gore, onda se mora raspisati referendum o drzavnom statusu Crne Gore sa punim demokratskim uslovima i kontrolom.

D. Vukovic

Gradjanskog rata nece biti

Mi smo problem malih brojeva za evropsko trziste kapitala. Gradovi od nepune stotine hiljade stanovnika u Evropskoj uniji imaju veci budzet od naseg drzavnog. Svi prirodni, geografski uslovi, a i ne mali ljudski potencijal odrzace interesovanje za Crnu Goru.

Vec sam spomenuo da je u postojecoj konstelaciji u postdejtonskom Balkanu nasa vaznost puno veca od velicine. Gradjanskog rata u Crnoj Gori nece biti, jer Milosevic nije sila iz 1990, a bez njegove pune involviranosti nema oruzanih sukoba u Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /